Recept na třímlékový dort (Pastel de Tres Leches)

DezertyDezerty, zákusky a poháryDortyPiškotové dorty
trimlekovy-dort-2

Pastel de Tres Leches je piškotový dort, který je prolitý třemi druhy mléka: slazeným kondenzovaným, neslazeným kondenzovaným a smetanou. Dort podávejte se šlehačkou a nakrájeným čerstvým ovocem.

Ingredience

Na korpus

  • 6 středně velkých vajec, bílky a žloutky zvlášť
  • 1 hrnek bílého cukru
  • 1 hrnek hladké mouky
  • ½ hrnku mléka
  • 1 lžíce prášku do pečiva
  • 2 lžičky vanilkového extraktu

Na prolití korpusu

  • 1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka
  • 1 plechovka neslazeného kondenzovaného mléka
  • 1 hrnek smetany ke šlehání

K podávání

  • Šlehačka
  • Čerstvé ovoce

Postup

  1. Předehřejte troubu na 175 °C a vymažte plech s vyšším okrajem.
  2. Vymíchejte bílky ve velké míse elektrickým mixérem na vysoké otáčky, dokud se nevytvoří tuhé špičky. Postupně zašlehejte cukr, dokud směs není lesklá.
  3. Po jednom zašlehejte žloutky a po každém přidání dobře vyšlehejte. Snižte rychlost na střední a po lžících vmíchejte mouku. Vmíchejte mléko, prášek do pečiva a vanilku. Těsto nalijte na plech.
  4. Pečte v předehřáté troubě, dokud těsto na povrchu lehce nezhnědne a párátko zapíchnuté do středu nevyjde čisté, asi 25 minut. Vyjměte z trouby a nechte 15 minut vychladnout.
  5. Připravte si směs na prolití, dobře promixujte obě kondenzovaná mléka se smetanou.
  6. Mléčnou směs nalijte na korpus. Přikryjte a dejte do chladničky, dokud dort nevychladne a nevstřebá všechnu tekutinu, nejméně však na 1 hodinu.
  7. Vychlazený dort podávejte ozdobený šlehačkou a ovocem.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang