Tento recept na zahradní rajčatovou omáčku je skvělý způsob, jak využít úrodu ze zahrádky a mít po ruce chutnou pochoutku na hotdogy, hamburgery a další pokrmy. Proč se nepodělit o sklenici s přítelem nebo sousedem?
Ingredience
- 4,5 kg rajčat
- 3 velké sladké cibule nakrájené nadrobno
- 2 střední sladké červené papriky, jemně nakrájené
- 2 střední zelené papriky, jemně nasekané
- 2 lžičky hořčičného semínka
- 1 lžička celerového semínka
- 4 a 1/2 šálku bílého octa
- 2 a 1/2 šálku hnědého cukru
- 3 lžíce konzervárenské soli
- 2 lžičky mletého zázvoru
- 2 lžičky mleté skořice
- 1 lžička mletého koření
- 1 lžička mletého hřebíčku
- 1 lžička mletého muškátového oříšku
Recept je na 10 půllitrů.
Postup
- Ve velkém hrnci přiveďte k varu 8 šálků vody.
- Přidejte rajčata po několika kusech a vařte 30 sekund.
- Slijte vodu a rajčata ihned vložte do ledové vody.
- Osušte je a osušte.
- Oloupejte je a nakrájejte nadrobno.
- Vložte je do hrnce.
- Přidejte cibuli a papriky.
- Hořčici a celerové semínko položte na dvojitou tloušťku plátna.
- Rohy plátna stáhněte a zavažte provázkem, aby vznikl sáček.
- Do hrnce přidejte sáček s kořením a ostatní přísady.
- Přiveďte k varu.
- Snižte teplotu a vařte odkryté 60-75 minut nebo dokud mírně nezhoustne.
- Sáček s kořením vyhoďte.
- Opatrně plňte horké půllitrové sklenice, přičemž ponechte 1,5 cm mezery mezi víčky. Odstraňte vzduchové bubliny, otřete okraje a upravte víčka.
- Zpracovávejte v konzervárně s vařící vodou po dobu 20 minut.