kruti-polevku

Polévka z krůtího jatečně upraveného těla je řešením, když nechcete vyhodit ani kousek krůtího masa. Je to vynikající polévka. Pokud chcete část polévky zmrazit, vynechejte brambory.

Ingredience

  • 1 krůtí jatečně upravené tělo
  • 4 litry vody
  • 1 plechovka (794 g) celých loupaných rajčat, nakrájených na kousky
  • 6 malých brambor nakrájených na kostičky
  • 4 velké mrkve nakrájené na kostičky
  • 1 velká cibule nakrájená na kostičky
  • 2 řapíky celeru nakrájené na kostičky
  • 1 a ½ šálku krouhaného zelí
  • ½ šálku nevařeného ječmene
  • 1 lžíce worcestrové omáčky
  • 1 a ½ lžičky soli
  • 1 lžička sušené petrželky
  • 1 lžička sušené bazalky
  • 1 velký bobkový list
  • ¼ čajové lžičky čerstvě nadrceného černého pepře
  • ¼ lžičky mleté papriky
  • ¼ lžičky drůbežího koření
  • 1 špetka sušeného tymiánu

Recept je na 12 porcí.

Postup

  1. Vložte krůtí jatečně upravené tělo do velkého polévkového hrnce, zalijte vodou a na mírném ohni přiveďte k varu.
  2. Snižte teplotu na minimum a vařte, dokud zbývající maso nevypadne z kostí, přibližně 1 hodinu.
  3. Vyjměte krůtí jatečně upravené tělo z hrnce.
  4. Zbylé maso vyjměte a nakrájejte.
  5. Jatečně upravený trup vyhoďte.
  6. Vývar sceďte přes jemné sítko do čistého hrnce na polévku.
  7. Do scezeného vývaru přidejte nakrájené krůtí maso a přiveďte k varu.
  8. Snižte teplotu a vmíchejte rajčata, brambory, mrkev, cibuli, celer, zelí, ječmen, worcestrovou omáčku, sůl, petrželku, bazalku, bobkový list, pepř, papriku, drůbeží koření a tymián.
  9. Vařte, dokud zelenina nezměkne, přibližně další hodinu.
  10. Před podáváním odstraňte bobkový list.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang