kvetakove-kari-2

Snadné, bohaté, krémové a hřejivě kořeněné veganské květákové kari s kokosem, které je hotové za 30 minut, je novou definicí pohodlného jídla.

Ingredience

  • 1 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 středně velká žlutá cibule nakrájená na kostičky
  • 4 stroužky česneku, mleté
  • 1 lžíce mletého čerstvého zázvoru
  • 3 lžíce žlutého kari
  • 2 lžičky skořice
  • 2 lžičky kmínu
  • 2 lžičky mořské soli
  • ⅛ lžička kajenského pepře
  • 1 plechovka (397 g) nakrájených rajčat
  • 3 plechovky (397 g) kokosového mléka nebo neslazené kokosové smetany
  • 1 velká hlava květáku, nakrájená na růžičky
  • vařená rýže, k podávání (nepovinné)
  • mletý koriandr (nepovinné)
  • Ohřátý naan (chlebová placka), k podávání (nepovinné)

Recept je na 6 porcí.

Postup

  1. Olivový olej rozehřejte ve středně velkém hrnci na mírném ohni.
  2. Přidejte cibuli a vařte ji asi 5 minut do změknutí.
  3. Vmíchejte česnek a zázvor a vařte, dokud se nerozvoní, asi 1 minutu.
  4. Přidejte kari, skořici, kmín, 1,5 lžičky soli, kajenský pepř a nakrájená rajčata a promíchejte.
  5. Zvyšte teplotu na nejvyšší stupeň a vmíchejte kokosové mléko.
  6. Přiveďte k varu a poté snižte teplotu na minimum.
  7. Za občasného míchání vařte 5 minut, dokud mírně nezhoustne.
  8. Tekutinu rozmixujte ponorným mixérem přímo v hrnci. Případně tekutinu přelijte na dno mixéru, nechte krátce vychladnout a rozmixujte dohladka. Poté ji vraťte do hrnce.
  9. Kari přiveďte k varu na prudkém ohni.
  10. Přidejte květák, stáhněte teplotu na minimum a vařte, dokud nezměkne, asi 15 minut.
  11. Podle chuti dochuťte zbývající solí.
  12. Podávejte na rýži s koriandrem a naanem.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang