I když to teď tak nevypadá, konečně tu máme jaro! Je tedy zatím takové ostýchavé a zima se s ním ještě docela statečně pere, ale snad se osmělí a brzy převezme kralování naplno. Ale není skvělé, že už se konečně ukázalo? Mě jeho příchod neskutečně nakopl a naplnil optimismem.
Už tři týdny jsem se potýkala se strašnou únavou a vzhledem k teplotě asi i nějakou zákeřnou virózou. Muž mě ráno z postele doslova tahal za nohu, protože moje tělo se odmítalo probudit a pohnout. Do práce jsem se ploužila, z práce už jsem pomalu lezla po čtyřech a nebýt paralenu, asi by se mnou ani nebyla moc řeč.
Ne, že bych teď vyskočila z postele s prvním zazvoněním budíku a lítala tryskovou rychlostí, ale zkrátka je to o moc lepší a já tyhle zásluhy připisuju jaru a delším dnům (i když možná je to jen síla autosugesce). Taky na vás postupující březen má tak pozitivní účinky?
A navíc těch nápadů! Předtím jsem je z hlavy pomalu páčila, ale teď se rojí jako včely. Je tedy možné, že mě zase jen jednoduše honí mlsná. Pořádně velká a ještě víc vytrvalá! Ale ta pro mě vždycky byla největším zdrojem inspirace, takže se za ni sebemrskat nebudu, jo? Jen čas na realizaci všech těch nápadů kdyby byl.
Jeden už jsem ovšem naštěstí uskutečnit stihla! Mrkvový třímlékový koláč (alias tres leches carrot cake)! Třímlékový koláč i mrkvový dort určitě znáte, ale už jste je zkoušeli spojit? Neuvěříte, jak moc je tahle kombinace skvělá. A přitom taková blbost. Je to totiž jeden z nejjednodušších receptů na světě.
Ubrala jsem spoustu cukru, přidala šťavnatou mrkev a křupavé ořechy a vznikl dezert, který budu s radostí jíst celé jaro. A doufám, že vy taky! Jestli milujete mrkev stejně jako já, můžete zkusit i mrkvové vafle!
Mrkvový třímlékový koláč (alias tres leches carrot cake)
Ingredience:
Na korpus:
- 3 vejce – bílky a žloutky oddělené
- špetka soli
- 75 g krupicového cukru
- 75 g hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 75 g mrkve, nastrouhané najemno
- 30 g pekanových (nebo vlašských) ořechů, nahrubo nasekaných
Na mléčnou směs:
- 1 tubička slazeného kondenzovaného mléka (75 g)
- 100 ml neslazeného kondenzovaného mléka
- 150 ml tučného mléka nebo smetany na vaření
Na ozdobu:
- 200 ml smetany ke šlehání (33-40%)
- jedlé květy (já použila macešky) či ovoce podle chuti
Postup
Troubu vyhřejte na 180°C. Dortovou formu o průměru 16-18 cm vyložte papírem na pečení. Z bílků a špetky soli vyšlehejte pevný sníh. Žloutky s cukrem ušlehejte do nadýchané světlé pěny. Mouku a prášek do pečiva prosejte přes jemné síto a spolu se sněhem stěrkou opatrně zapracujte ke žloutkové pěně.
Nakonec do těsta vmíchejte mrkev a ořechy. Hotové těsto vlijte do připravené formy, uhlaďte povrch a vložte do trouby. Pečte přibližně 30 minut. Propečení vyzkoušejte zapíchnutím špejle. Pokud ji vytáhnete čistou a suchou, korpus je hotový. Nechte úplně vychladnout ve formě.
Všechny tři druhy mléka dobře promíchejte. Vychladlý korpus vyndejte z formy a v případě potřeby seřízněte do roviny. Pak ho postavte na talíř, propíchejte špejlí nebo vidličkou a po částech zalijte připravenou mléčnou směsí. Vždy chviličku počkejte, až se předchozí dávka vsákne. Nechte hodinu v lednici odležet, aby těsto hezky rovnoměrně nasáklo. Ozdobte ušlehanou smetanou a jedlými květy nebo ovocem.
Poznámka:
Všechny recepty, které jsem četla, uvádí převahu slazeného kondenzovaného mléka. Samozřejmě nechám na vás, jakou variantu zvolíte, ale přijde mi, že ani tenhle dezert nemusí být nutně tolik přeslazený.
Redakce Receptik.cz