Recept na domácí omáčku

OmáčkyOmáčky a dipySlané recepty
domaci-omacka

Tento lahodný recept domácí omáčku je hotový za pouhých 30 minut a z níže uvedených ingrediencí můžete obsloužit až 12 osob.

Ingredience

  • 120 g nesoleného másla
  • 2 malé žluté cibule nakrájené nadrobno
  • 40 g hladké mouky
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky čerstvě mletého černého pepře
  • odtučněný krůtí výpek a kuřecí vývar na 500 ml, zahřátý
  • 1 lžíce koňaku nebo brandy
  • 1 lžíce bílého vína, volitelně
  • 1 lžíce dvojité smetany, nepovinně

Postup

  1. Ve velké (25 až 30 cm) pánvi smažte máslo a cibuli na středně mírném ohni 12 až 15 minut, dokud cibule lehce nezhnědne. S tímto krokem nespěchejte. Je velký rozdíl, když je cibule dobře propečená.
  2. Do pánve nasypte mouku, rozšlehejte ji a poté přidejte sůl a pepř. Vařte 2 až 3 minuty.
  3. Přidejte horkou směs kuřecího vývaru a koňak a nepřikryté vařte 4 až 5 minut do zhoustnutí.
  4. V případě potřeby přidejte víno a smetanu.
  5. Podle chuti dochuťte a podávejte.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang