pastika-z-kurecich-jater

Pokud chcete, můžete kuřecí játra před přípravou receptu namočit asi na hodinu do mléka. Namočením jater do mléka játra trochu zjemníte a výsledná chuť bude ještě lahodnější.

Ingredience

  • 6 lžic másla
  • 1/3 hrnku mleté šalotky
  • 450 g kuřecích jater
  • Sůl
  • 1 stroužek česneku, mletý
  • 2 lžíce kaparů
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 1 lžička sardelové pasty, volitelně
  • 1/4 hrnku brandy
  • 1/4 hrnku smetany

Postup

  1. Očistěte játra od blanek a tuku.
  2. Na velké pánvi rozehřejte 2 lžíce másla na středním plameni a nechte máslo zhnědnout asi 3 až 5 minut. Nenechte ho připálit.
  3. Přidejte šalotku a smažte ji 1 minutu, poté přidejte játra. Ujistěte se, že jsou na pánvi dobře rozmístěna, aby mohla lépe zhnědnout, osolte.
  4. Když játra z jedné strany zhnědnou, asi 2 minuty je obracejte.
  5. Jakmile játra zhnědnou, přidejte kapary, tymián, česnek a případně sardelovou pastu a smažte další minutu.
  6. Sundejte pánev z ohně a přidejte brandy. Zvyšte teplotu na maximum a nechte brandy vřít a zredukovat na konzistenci sirupu, asi 1 až 2 minuty. Vypněte oheň a nechte směs vychladnout.
  7. Vložte směs do kuchyňského robotu nebo mixéru a několikrát ji rozmixujte. Přidejte zbývající máslo a smetanu a rozmixujte na pyré. Směs bude vypadat trochu sypká, ale v lednici ztuhne.
  8. Před použitím paštiku nalijte nebo malých misek, přikryjte a nechte alespoň hodinu chladit.
  9. Paštika vydrží v lednici asi týden. Pokud ji chcete uchovat až měsíc, polijte ji trochou rozpuštěného sádla nebo přepuštěného másla, aby se utěsnila.
  10. Pokaždé, když z ní uberete, musíte ji znovu utěsnit, aby se nezkazila.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang