Chřest zabalený v prosciuttu, pečený v troubě do křupava, je snadný způsob, jak si chřest ozvláštnit.
Příprava
- Příprava: 10 minut
- Vaření: 10 minut
- Celkem: 20 minut
- Počet porcí: 4 až 6
Ingredience
- 450 g chřestu, nejlépe silných výhonků
- 90 g na plátky nakrájeného prosciutta
- 1 až 2 lžíce olivového oleje
- mletý černý pepř
- citronová kůra – volitelně
- čerstvě nastrouhaný parmezán – volitelně
Postup
- Troubu předehřejte na 200 °C.
- Vyložte velký plech pečicím papírem a dejte stranou.
- Chřest opláchněte a osušte.
- Odlomte tvrdé konce chřestu. Výhonky chřestu dejte stranou.
- Plátky prosciutta rozkrojte podélně na polovinu.
- Každý chřest obalte jedním proužkem plátků prosciutta.
- Při ovíjení chřestu za šunku trochu zatáhněte, aby se napnula. Tím zajistíte, že se šunka kolem chřestu pevně obtočí.
- Obalené chřestové výhonky položte na vyložený plech.
- Chřest pokapejte 1 až 2 lžícemi olivového oleje.
- Posypte špetkou černého pepře.
- Chřest pečte 8 až 10 minut.
- Po upečení bude chřest jasně zelený a snadno propíchnutelný vidličkou a prosciutto bude na okrajích křupavé.
- Chřest přendejte na servírovací talíř.
- Posypte citronovou kůrou a čerstvě nastrouhaným parmezánem, pokud jej používáte.
- Podávejte ihned horké.