Mantra tohoto receptu na lilkový parmazán by měla znít: „Dobré věci vyžadují čas.“ Věřte. Vaše úsilí bude odměněno ve chvíli, kdy tento pokrm z obaleného lilku potřeného pikantní rajčatovou omáčkou s křupavým sýrovým povrchem vytáhnete z trouby.
Ingredience
Marinara:
- ¼ šálku olivového oleje
- 1 hlavička česneku, stroužky rozdrcené
- 1 velká červená cibule, nakrájená
- 3 sardelové filety v oleji (nepovinné)
- ½ lžičky drcených vloček červené papriky
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- ¼ šálku suchého bílého vína
- 2,8 kg plechovky celých loupaných rajčat
- ¼ šálku natrhaných lístků bazalky
- ½ lžička sušeného oregana
- sůl
Lilek a sestavení:
- 1,8 kg italských lilků (asi 4 střední lilky), oloupané, podélně nakrájené na plátky silné 1 až 2 cm
- sůl
- 3 šálky panko (japonské strouhanky)
- 1 a ½ lžičky sušeného oregana
- 1 lžička čerstvě mletého černého pepře
- 1 a ½ šálku jemně nastrouhaného parmezánu
- 1 a ½ šálku hladké mouky
- 5 velkých vajec, rozšlehané do pěny
- 1 a ⅓ šálku olivového oleje
- ½ šálku jemně nasekané bazalky a petrželky plus lístky bazalky na podávání
- 170 g mozzarelly s nízkým obsahem vlhkosti, nastrouhané (asi 1 a ⅓ šálku)
- 227 g čerstvé mozzarelly, nakrájené na tenké plátky
Recept je na 12 porcí.
Postup
Marinara:
- Předehřejte troubu na 177 °C.
- Postavte holandskou troubu nebo jiný velký těžký hrnec na střední teplotu.
- Přidejte olej a česnek a za častého míchání vařte, dokud česnek nezezlátne, asi 4 minuty.
- Přidejte cibuli, ančovičky (pokud je používáte) a vločky červené papriky a za častého míchání vařte, dokud cibule nezprůsvitní, asi 5 minut.
- Vmíchejte rajčatový protlak a za častého míchání vařte, dokud cibule mírně neztmavne, asi 2 minuty.
- Přidejte víno, přiveďte k varu a vařte, dokud se téměř úplně neodpaří, asi 1 minutu.
- Přidejte rajčata a šťávu z nich. Přidejte bazalku a oregano a promíchejte.
- Do jedné plechovky s rajčaty a pak do druhé natočte 1,5 šálku vody, aby se propláchla, a přidejte ji do hrnce.
- Osolte.
- Přeneste hrnec do trouby.
- Omáčku pečte za stálého míchání v polovině pečení, dokud nezhoustne a rajčata nezhnědnou na povrchu a na okrajích hrnce, 2-2 a ½ hodiny.
- Omáčku nechte mírně vychladnout.
- Propasírujte ji přes velké otvory mlýnku nebo ji zpracujte v kuchyňském robotu, dokud nebude převážně hladká.
- Ochutnejte a dochuťte solí.
TIP: Omáčku lze připravit 2 dny předem. Přikryjte ji a dejte do chladu.
Lilek a sestavení:
- Plátky lilku lehce osolte po celém povrchu.
- Položte je v jedné vrstvě na několik vrstev papírových utěrek dovnitř plechu s okrajem.
- Pokryjte další vrstvou papírových utěrek a dalšími plátky.
- Podle potřeby opakujte.
- Navrch položte poslední vrstvu papírových utěrek a poté další plech s okrajem.
- Zatěžkejte těžkým hrncem.
- Lilek nechte stát, dokud nepustí přebytečnou tekutinu, 45-60 minut. Tento krok dodá lilku při pečení krémovou strukturu.
- Mezitím v kuchyňském robotu rozmixujte panko, oregano, pepř a ¾ šálku parmazánu na velmi jemno. Přeneste do mělké mísy.
- Předehřejte troubu na 177 °C.
- Do další mělké misky dejte mouku a do třetí mělké misky vejce.
- Plátky lilku jeden po druhém obalte v mouce a poté je namočte do vajíčka a nechte přebytečné množství odkapat.
- Obalte je ve strouhance, obalte po celém obvodu a přebytečnou strouhanku setřeste.
- Položte je na drátěné mřížky.
- Na velké pánvi, nejlépe litinové, rozehřejte ⅔ šálku oleje na střední teplotu.
- Smažte tolik plátků lilku, kolik se jich na pánev pohodlně vejde, a jednou je otočte, dokud nezezlátnou, asi 5 minut.
- Přendejte je na papírové utěrky a ihned je přitiskněte další papírovou utěrkou, aby se olej vsákl.
- Postupujte po částech, opakujte se zbývajícími lilky, přidejte zbývající ⅔ šálku oleje a podle potřeby pánev vytřete.
- Nechte vychladnout.
- Ochutnejte a podle potřeby dosolte.
- Ve středně velké míse promíchejte nasekané bylinky, mozzarellu s nízkým obsahem vlhkosti a zbývající ¾ šálku parmezánu.
- Rozetřete 1 šálek omáčky na dno pekáče o rozměrech 33×23 cm.
- Navrch položte vrstvu plátků lilku (podle potřeby je ořízněte).
- Pokapejte 1 šálkem omáčky a posypte třetinou sýrové směsi.
- Přidejte další vrstvu lilku, následovanou 1 šálkem omáčky a polovinou zbývající sýrové směsi. Vrstvy opakujte se zbývajícími plátky, omáčkou a sýrovou směsí.
- Přikryjte fólií a pečte na vyloženém plechu, dokud není lilek krémový, 45-60 minut.
- Vyjměte z trouby a na lilek naaranžujte čerstvou mozzarellu.
- Zvyšte teplotu trouby na 218 °C a pečte odkryté, dokud sýr nezačne bublat a místy nezhnědne, ještě 15-20 minut.
- Nechte 30 minut odpočívat. Těsně před krájením posypte bazalkovými lístky.
TIP: Lilek s parezánem lze připravit 2 dny předem. Nechte vychladnout, přikryjte fólií a dejte vychladit. Ohřívejte v troubě na 177 °C, v polovině pečení odkryjte víko, dokud na okrajích jemně neprobublají bublinky.