Tento recept sice vyžaduje svůj čas, avšak výsledná chuť za to stojí. Skvěle se hodí na líné sychravé dny, kdy si přejete něco vydatného k obědu.
Ingredience
- 1 středně velký fenykl
- 1 střední žlutá cibule
- 3 velké mrkve
- 4 stroužky česneku
- 0,5 kg žampionů
- 2,2 kg hovězího masa vhodného na dušení (krk, podplečí)
- 1 lžíce soli
- 1 a 1/2 lžičky čerstvě mletého černého pepře
- 1/4 hrnku hladké mouky
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 2 a 1/2 hrnku suchého červeného vína
- 1-2 hrnky hovězího vývaru
- 3 velké větvičky čerstvého tymiánu
- 2 bobkové listy
Postup
- Troubu předehřejte na 180 °C.
- Cibuli a fenykl nakrájejte na malé kostičky. Mrkev nakrájejte na kolečka, česnek nadrobno a žampiony na čtvrtky.
- Maso nakrájejte na větší kostky a osolte a opepřete. Posypte 1/4 hrnkem hladké mouky a promíchejte rukama, dokud se všechny kousky neobalí ze všech stran.
- V hrnci s těžkým dnem rozehřejte 2 lžíce rostlinného oleje na středně silném ohni, dokud se nezačne třpytit. Pracujte po částech, abyste hrnec nepřeplnili, přidejte hovězí maso a opékejte ho ze všech stran, asi 2 minuty z každé strany. Maso dejte stranou.
- Snižte teplotu a přidejte fenykl, cibuli a mrkev a restujte je do změknutí, asi 5 minut. Přidejte česnek a vařte 2 minuty. Přidejte 2 lžíce rajčatového protlaku a vařte, dokud neztmavne barva a nezavoní, asi 1 minutu.
- Přilijte 2 a 1/2 hrnku suchého červeného vína a 1 hrnek hovězího vývaru a seškrábněte všechny připečené kousky ze dna pánve. Přidejte houby a promíchejte.
- Vraťte hovězí maso do hrnce v jedné vrstvě, aby se ponořilo do tekutiny a zeleniny, a na talíři přidejte veškerou nahromaděnou šťávu.
- Hovězí maso by mělo být těsně nad hranicí tekutiny a nemělo by být zcela ponořené. Pokud je tekutiny málo, přidejte podle potřeby další vývar.
- Mezi kousky masa vložte 3 velké větvičky čerstvého tymiánu a 2 bobkové listy. Zvyšte teplotu na středně vysokou a přiveďte k varu.
- Přikryjte a přeneste do trouby. Pečte, dokud se maso po píchnutí vidličkou jemně nerozpadne, 2-3 hodiny.