Pokud chcete, můžete tyto sušenky ozvláštnit mnoha způsoby. Do moučkového cukru přidejte trochu skořice. Nebo cukr rozmixujte v kuchyňském robotu se 2 lžičkami sypaného čaje Earl Grey nebo čaje chai, případně s práškem matcha.
Ingredience
- 1 hrnek přírodního neslazeného kakaového prášku
- 1 a 1/2 hrnku krystalového cukru
- 1/2 hrnku rostlinného oleje
- 4 velká vejce
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 2 hrnky hladké mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1 lžička mleté kávy (volitelně)
- 1/2 lžičky soli
- 1 hrnek moučkového cukru
Postup
- V míse mixérem šlehejte kakaový prášek, bílý cukr a rostlinný olej, dokud se nespojí v lesklé, zrnité, černé těsto.
- Přidejte vejce, jedno po druhém, a poté vanilku.
- V samostatné míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, sůl a případně kávový prášek.
- Suché přísady zašlehejte do směsi kakaa a oleje při nízkých otáčkách, dokud se nespojí. Nepřešlehejte.
- Přikryjte těsto fólií a nechte ho čtyři hodiny nebo přes noc chladnout.
- Předehřejte troubu na 180 °C a vyložte dva plechy pergamenem. Do široké mísy dejte moučkový cukr.
- Z vychladlého těsta naberte lžičkou hrudky a rukama je rozválejte na kuličky o velikosti 2,5 cm. Udělejte jich několik najednou a postupně je vhoďte do moučkového cukru. Těsto bude poměrně lepkavé, proto je užitečné válet ho po dávkách.
- Položte je na plech s roztečí několika centimetrů. Na každý plech by se jich mělo vejít 12 až 16.
- Pečte při teplotě 180 °C 10 až 13 minut. Nechte je minutu nebo dvě vychladnout na plechu a pak je přeneste na mřížku, aby zcela vychladly. Opakujte se zbývajícím těstem.