Recept na těsto na domácí pečivo (rychlá metoda)

Drobné pečivoPečivoSladké pečivo
testo-na-domaci-pecivo-rychla-metoda

Podle tohoto receptu získáte 900 g těsta, což odpovídá 2 pletýnkám z těsta. Jeden cop poslouží 5-6 osobám. Pokud nepotřebujete tolik lákavého pečiva v okolí, zamrazte druhou polovinu těsta na později.

Ingredience

Těsto na pečivo:

  • 1/4 šálku (60 ml) teplé vody (mezi 38-43 °C)
  • 2 a 1/4 lžičky aktivního sušeného nebo instantního droždí (1 standardní balení)
  • 1/2 šálku (120 ml) plnotučného mléka o pokojové teplotě (20-22 °C)
  • 1 velké vejce, pokojové teploty
  • 1/4 šálku (50 g) krystalového cukru
  • 1 lžička soli
  • 14 lžic (205 g) nesoleného másla, studeného
  • 2 a 1/2 šálku (313 g) univerzální mouky (lžíce a vyrovnaná mouka), plus další na vydatné poprášení rukou, povrchu a těsta

Omytí vajec:

  • 1 velké vejce
  • 2 lžíce (30 ml) plnotučného mléka

Náplň:

  • maliny nebo borůvky

Postup

Vypracování těsta na pečivo:

  1. Ve velké míse vyšlehejte teplou vodu, droždí a 1 lžíci (6 g) cukru. Přikryjte a nechte odpočívat, dokud se na povrchu nezpění, asi 5 minut.
  2. Pokud se na povrchu po 15 minutách neobjeví bublinky nebo nevypadá napěněné (mělo by, pokud droždí není prošlé), začněte znovu s čerstvým balíčkem droždí. Vmíchejte zbývající cukr, mléko, vejce a sůl.
  3. Jakmile jsou tyto mokré přísady smíchány, mísu lehce přikryjte a odložte stranou, zatímco budete pracovat na dalším kroku.
  4. Studené máslo nakrájejte na 1/4 cm plátky a přidejte do kuchyňského robotu nebo mixéru. Přisypte 2 a 1/2 šálku mouky. Směs 12-15krát pulzujte, dokud se máslo nerozpadne na kousky velikosti hrášku.
  5. Pro toto těsto je nejlepší použít kuchyňský robot nebo mixér. Pokud ho nemáte, můžete máslo zapracovat pomocí nože na pečivo.
  6. Moučnou směs vlijte do mokré směsi s droždím. Velmi jemně vše spojte gumovou stěrkou nebo dřevěnou lžící.
  7. Skládejte jen do té doby, než se suché přísady navlhčí. Máslo musí zůstat v kouscích a drobečcích, čímž vznikne vločkové těsto.
  8. Lepivé těsto vyklopte na velký kus plastové fólie, pečícího papíru, alobalu nebo do jakékoli nádoby, kterou můžete těsně přikrýt.

1 chlazení:

  1. Těsto pevně zabalte/přikryjte a uložte do chladničky nejméně na 4 hodiny a maximálně na 48 hodin.

Rozválejte a přeložte:

  1. Vyndejte těsto z chladničky a začněte s procesem „válení a skládání“.
  2. Pokud těsto leželo déle než 4 hodiny, mohlo se mírně nafouknout, což je v pořádku (při tvarování se vyfoukne, což je také v pořádku.)
  3. Pracovní plochu velmi vydatně vysypte moukou. Těsto je velmi lepkavé, takže se ujistěte, že máte v blízkosti více mouky, když válíte a skládáte.
  4. Dlaněmi těsto jemně zploštěte do malého čtverce. Pomocí válečku ho rozválejte na obdélník o rozměrech 38 × 20 cm. V případě potřeby si při válení vysypte pracovní plochu i těsto moukou.
  5. Těsto přeložte na třetiny, jako by to byl obchodní dopis. Otočte ho ve směru hodinových ručiček a opět rozválejte na obdélník dlouhý 38 cm. Poté ho opět přeložte na třetiny. Otočte jej ve směru hodinových ručiček.
  6. Rozválení a přeložení zopakujete ještě 1krát, celkem tedy 3x.

2 chlazení:

  1. Uložíme do chladničky na nejméně 1 hodinu a maximálně 24 hodin. Pevně zabalíme/uzavřeme a uložíme do chladničky. V této fázi můžete těsto také zmrazit.

Pokračujte:

  1. Dva velké plechy vyložte pečícím papírem nebo silikonovou podložkou na pečení. Nejlepší jsou plechy s okraji, protože z těsta může při pečení vytékat máslo.
  2. Pokud nemáte plechy s okraji, položte v době předehřívání trouby na mřížku pod troubu další plech, aby se na něm zachytilo případné odkapávající máslo.
  3. Vyjměte těsto z chladničky a rozkrojte ho na polovinu. Jednu polovinu zabalte a nechte v chladu, zatímco budete pracovat s první polovinou. (V této fázi můžete polovinu těsta zmrazit.)
  4. Na pomoučněné pracovní ploše rozválejte těsto na obdélník o rozměrech 30 × 20 cm. Místo toho můžete těsto vyválet na lehce pomoučeném pečícím papíru nebo lehce pomoučené silikonové podložce na pečení, protože vytvarované těsto budete dále přenášet na vyložený plech.
  5. Ostrým nožem odřízněte dva rohy těsta (na jedné 20 cm straně) a poté dva malé trojúhelníky vzdálené od sebe 8 cm na druhém konci (druhá 20 cm strana).
  6. Dejte 1/2 vybrané náplně po celé délce středu pruhu, který by měl být široký asi 3 cm. Ostrým nožem, kolečkem na pečivo nebo řezačkou na pizzu nakrájejte po obou stranách 10 šikmých proužků (každý široký 3/4 až 2,5 cm).
  7. Proužky přeložte přes náplň, střídavě na každé straně, aby připomínaly závitek nebo cop. Spodní konec přeložte nahoru, aby se náplň uzavřela uvnitř.
  8. Postup opakujte s druhou polovinou těsta a zbytkem náplně. Copánky se mohou zdát velmi úzké, ale při pečení se nafouknou a vytahají.

Potření vajíčkem:

  1. Přísady na vaječnou směs ušlehejte dohromady. Těsto potřete štětcem.

Pokračujte:

  1. Vytvarované copy určitě před pečením uložte do chladničky alespoň na 15 minut a maximálně na 1 hodinu. Pokud pletence nejsou vychlazené, mají tendenci více vytékat máslem a/nebo ztrácet tvar.
  2. Předehřejte troubu na 204 °C.
  3. Každý cop pečte 18-22 minut nebo dozlatova. Z těsta může vytékat trochu másla, to je zcela normální a očekávané.
  4. V polovině pečení neváhejte vyjmout plechy z trouby a potřít těsto vytékajícím máslem, poté je vložte zpět do trouby a dopečte.
  5. Upečené copánky vyjměte z trouby a před krájením a podáváním je nechte alespoň 5 minut vychladnout.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang