Recept na jehněčí kofty s jogurtovým dresinkem

Hlavní jídlaJehněčí masoMaso
Kofty

Budete překvapeni, kolik koření pro tento recept na jehněčí kofty již máte – jsou to standardní koření ze spíže.

Příprava

  • Příprava: 15 minut
  • Vaření: 15 minut
  • Celkem: 30 minut
  • Počet porcí: 8

Ingredience

Na kofty

  • 500 g jehněčího mletého masa (mleté jehněčí)
  • 1/2 cibule, nastrouhaná
  • 1/4 šálku strouhanky, nejlépe panko
  • 2 stroužky česneku , drcené
  • 2 lžíce nasekaného čerstvého koriandru

Na koření

  • 2 lžičky kmínu
  • 2 lžičky koriandru
  • 2 lžičky papriky
  • 1,5 lžičky mleté skořice
  • 1 lžička kajenského pepře (je trochu pálivý, snižte ho podle chuti nebo vynechejte)
  • 1 a 1/2 lžičky soli
  • 1/2 černého pepře

Na dresink

  • 1 kelímek řeckého nebo jiného hustého jogurtu
  • 1 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 stroužek česneku, rozdrcený
  • 1 lžička kmínu
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1/4 lžičky soli a pepře, každá z nich

K podávání

  • 8 špízů (špejle)
  • 8 plochých chlebů (malých) nebo 4 velké, ohřáté (domácí nebo kupované)
  • salát z červeného zelí, mrkve a máty nebo drcený salát, rajčata a plátky cibule

Postup

  1. Smíchejte ingredience na jogurtovou omáčku a nechte ji v chladničce alespoň 20 minut, aby se rozvinula její chuť (ještě lépe přes noc).
  2. Cibuli nastrouhejte do mísy pomocí běžného struhadla.
  3. Přidejte zbývající ingredience na koftu a rukama dobře promíchejte.
  4. Navlhčenýma rukama rozdělte maso na 8 stejných dílů a napíchněte a vytvarujte maso na 8 špejlí.
  5. Udělejte je hladké (vypadají hezčí) nebo trochu vroubkované (větší plocha na opečení).
  6. Můžete připravit na kamnech nebo na grilu.
  7. Kamna: na velké pánvi rozehřejte 1/2 lžíce oleje na středně vysokou teplotu.
  8. Smažte po dávkách celkem 5 minut a otáčejte, aby byly rovnoměrně opečené po celém povrchu.
  9. Gril: Grilujte na středně vysoké teplotě asi 6 minut, otáčejte, aby se opekly po celém povrchu.
  10. Vezměte si plochý chléb, potřete ho jogurtovou omáčkou, navrch dejte salát z červeného zelí a máty, pak koftu a pokapejte ji další jogurtovou omáčkou.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang