Tuňákový mornay je způsob, jak tuňáka z konzervy povýšit nad chmurný základ spíže a udělat z něj chutné rodinné jídlo. Je to tuňákový těstovinový nákyp s krémovou omáčkou, sladkými kukuřičnými lupínky a křupavou polevou.
Co je tuňák Mornay?
Tuňák Mornay je australský název pro těstoviny s tuňákem, které se připravují z konzervovaného tuňáka a těstovin v bílé krémové omáčce. Přidávají se do něj různé přísady – často kukuřice, někdy hrášek – a je posypaný něčím křupavým.
S čím podávat
Pokud ji nenabijete další zeleninou (vejdou se do ní asi 2 šálky navíc a část těstovin můžete nahradit další zeleninou), zkuste nějakou zeleninu nebo křupavý salát jako přílohu – jen pro doplnění.
Ingredience
- 350 g těstovin penne
- 40 g másla
- 3 stroužky česneku, jemně nasekaného
- 4 lžíce hladké/celozrnné mouky
- 1 litr mléka
- 2 lžičky Vegety nebo kuřecího či zeleninového bujónu v prášku
- 50 g parmezánu, jemně nastrouhaného
- 1/2 lžičky hořčice, cibule a česneku v prášku (poznámka 2)
- 425 g tuňáka z konzervy, nejlépe v oleji, okapaného
- 400 g kukuřice v konzervě, okapaná
Křupavá poleva:
- 25 g másla, rozpuštěného
- 60 g strouhanky
- 25 g parmezánu, jemně nastrouhaného
- 1/4 lžičky soli
- petrželka nebo pažitka
Postup
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Smíchejte ingredience na křupavou polevu.
- Těstoviny uvařte podle návodu na obalu.
- Poté je slijte, nechte mírně vychladnout a vraťte do hrnce.
- Máslo rozpusťte ve velkém hrnci na mírném ohni.
- Přidejte česnek a vařte 30 sekund.
- Přidejte mouku a vmíchejte ji do rozpuštěného másla.
- Za stálého šlehání postupně přilévejte asi 1/3 mléka.
- Jakmile je směs mouky a másla zapracována do mléka, přilijte zbývající mléko a šlehejte.
- Přidejte Vegetu, hořčici, cibuli a česnekový prášek, prošlehejte.
- Když se mléko začne zahřívat, neustále šlehejte, aby se bílá omáčka nepřichytila na dno.
- Po 4-5 minutách by měla být omáčka dostatečně hustá.
- Odstavte z plotny a vmíchejte parmezán.
- Přidejte tuňáka do těstovin a vidličkou ho rozdělte na větší kousky.
- Přidejte kukuřici, zalijte omáčkou a jemně promíchejte.
- Vyškrábejte je do zapékací misky a posypte křupavou polevou.
- Pečte 25 minut, dokud povrch nezezlátne a okraje nebudou bublat.
- Posypte pažitkou a podávejte.