Tento lahodný a sytý steakový salát se připravuje z dobře ochucené, osmažené roštěné a klasické zálivky z olivového oleje a octa.
Použijte roštěnou, která může být po nakrájení na kousky a osmažení tvrdá. Dbejte proto na to, aby se smažila krátce a byla středně propečená. Pokud ji chcete upéct do středně propečeného stavu, je lepší použít panenku než roštěnou.
S čím podávat
K tomuto salátu není třeba nic podávat. Je to kompletní jídlo. Pokud ale chcete něco jako přílohu a chcete, aby to bylo nízkosacharidové, můžete vyzkoušet sýrové muffiny, sýrové sušenky nebo keto focacciu.
Příprava
- Příprava: 20 minut
- Vaření: 10 minut
- Celkem: 30 minut
- Počet porcí: 4 porce
Ingredience
- 1 lžíce červeného vinného octa
- 1 stroužek česneku, mletého
- 1 lžička dijonské hořčice
- ¼ lžičky soli
- ¼ lžičky černého pepře
- 3 lžíce extra panenského olivového oleje
Salát:
- 4 šálky míchaných zelených salátů
- ½ šálku cherry rajčátek rozkrojených na poloviny
Steak:
- ½ lžičky jemné soli
- ½ lžičky černého pepře
- 1 lžíce papriky
- 1 lžička česnekového prášku
- 1 lžička cibulového prášku
- ½ lžičky sušeného tymiánu
- 2 lžíce olivového oleje
- 420 g steaku, nakrájený na kostky
Postup
- V malé misce smíchejte ocet, česnek, dijonskou hořčici, sůl a pepř.
- Pomalým a plynulým proudem přidávejte olivový olej a neustále šlehejte, dokud dresink nezačne emulgovat.
- Odstavte.
- Zelenou směs a rajčata naaranžujte na velký servírovací talíř.
- Odložte stranou.
- Ve velké míse smíchejte sůl, černý pepř, papriku, česnekový prášek, cibulový prášek a sušený tymián.
- Přidejte kostky steaku a promíchejte.
- Ve velké pánvi rozehřejte olivový olej na středně vysoké teplotě.
- Přidejte ochucené kostky steaku.
- Vařte, dokud není steak hotový podle vašich představ.
- Nepřevařujte, jinak bude steak suchý a žvýkavý.
- Hotové kostky steaku vyjměte z pánve a naaranžujte je na salát.
- Ještě jednou prošlehejte zálivku a pokapejte steak.
- Ihned podávejte.