Tyto překvapivě nadýchané pohankové palačinky můžete připravit i bez lepku.
Na pohankových palačinkách je něco, co připomíná dřívější dobu – pionýrské časy, sruby, kamna a podobně. Možná je to tím, že pohanka bývala před sto lety mnohem oblíbenější.
Navzdory názvu není v pohance žádná „pšenice“. Není to dokonce ani obilí nebo tráva. Přesto se v mnoha ohledech chová jako pšenice a z její mouky vznikají nádherně, nečekaně nadýchané placky s bohatou, teplou, zemitou chutí.
Jak ohřívat palačinky
Palačinky se velmi dobře ohřívají. I když ohřívání palačinek v mikrovlnné troubě funguje, ohřívání v toustovači nebo v troubě má lepší strukturu a kvalitu.
Příprava
- Příprava: 5 minut
- Vaření: 20 minut
- Celkem: 25 minut
- Počet porcí: 12 palačinek
Ingredience
- 100 g pohankové mouky
- 100 g mouky
- 3 lžíce cukru
- 1/2 lžičky soli
- 1 lžička jedlé sody
- 1 vejce
- 475 ml podmáslí
- 3 lžíce másla
- rostlinný olej na potření pánve
Postup
- Rozehřejte pánvičku.
- Suché přísady mouku, cukr, sůl a jedlou sodu smíchejte ve velké míse.
- Vejce rozšlehejte vidličkou a vmíchejte je do poloviny podmáslí.
- Přidejte rozpuštěné máslo a promíchejte.
- Přidejte vaječnou směs k suchým přísadám a pak pomalu přidávejte další podmáslí podle potřeby, abyste získali hustou, ale tekutou konzistenci těsta.
- Míchejte, dokud se vše nespojí.
- Nepřehánějte to s mícháním. Několik hrudek je v pořádku.
- Na pánev dejte malé množství (1/2 lžičky) rostlinného oleje a rozetřete ho papírovou utěrkou.
- Na horký povrch nabírejte těsto do požadované velikosti.
- Snižte teplotu na středně nízkou.
- Palačinku nechte z první strany 2 až 3 minuty péct.
- Sledujte, zda se na povrchu palačinky tvoří bubliny.
- Jakmile začnou ve středu palačinky stoupat na povrch vzduchové bubliny, palačinku obraťte.
- Vařte další 1 až 2 minuty, nebo dokud není palačinka pěkně hnědá.
- Naskládejte na talíř a přikryjte utěrkou, až budete dělat další.
- Mezi jednotlivými dávkami palačinek potřete pánev podle potřeby větším množstvím oleje.
- Podávejte s máslem a javorovým sirupem.