Vydatnou polévku ze skotského vývaru si můžete dát jako zdravý oběd nebo večeři. Je plná zeleniny a obilovin a podávejte ji s kouskem křupavého chleba.
Příprava
- Příprava: 20 minut
- Vaření: 1 hodina 25 minut
- Celkem: 1 hodina 45 minut
- Počet porcí: 8
Ingredience
- 250 g směsi na vývar (nebo směsi 75 g ječmene, 75 g žlutého děleného hrachu, 50 g červené dělené čočky a 50 g zeleného děleného hrachu nebo hrachu marrowfat)
- 1 lžíce rostlinného nebo olivového oleje
- 1 velká cibule nakrájená nadrobno
- 1 pórek, omytý a nakrájený na plátky
- 1 středně velký tuřín, oloupaný a nadrobno nakrájený
- 3 mrkve nakrájené nadrobno
- 3 řapíkatý celer, ořezaný a nadrobno nakrájený
- 3 litry jehněčího vývaru
- 200 g kapusty nakrájené na kousky
Postup
- Polévkovou směs propláchněte a přikrytou na chladném místě namočte na 8 hodin nebo přes noc do studené vody.
- Scedíme a dobře propláchneme.
- Ve velké pánvi rozehřejte olej a 10 minut na něm přikryté pokličkou smažte cibuli, pórek, tuřín, mrkev a celer, dokud nezměknou, ale nezezlátnou.
- Přidejte velkou špetku soli a pořádně opepřete.
- Nalijte vývar do pánve a přiveďte k varu.
- Přidejte scezenou polévkovou směs a mírně vařte 1 hodinu částečně přikryté, dokud ječmen a hrách nezměknou.
- V případě potřeby znovu dochuťte.
- Vmíchejte kapustu a vařte 10-15 minut, dokud nezměkne, a pak ji naberte do misek a podávejte.