Tato klasická italská polévka z fazolí a krátkých těstovin s rajčaty a zeleninou má mnoho názvů – pasta e fagioli, pasta fagioli nebo pasta fazool.
Příprava
- Příprava: 15 minut
- Vaření: 35 minut
- Celkem: 50 minut
- Počet porcí: 4 až 6
Ingredience
- 3 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 šálek nakrájené cibule
- 1 velká oloupaná a nakrájená mrkev
- 1 velký celerový kousek, nasekané
- 2 velké stroužky česneku, mleté
- 1/4 lžičky chilli vloček
- 1 lžička italského koření
- 6 šálků kuřecího vývaru (nebo zeleninového vývaru pro vegetariánskou variantu)
- 1 šálek loupaných rajčat, čerstvých nebo konzervovaných
- 230 g těstovin ditalini
- 2 plechovky fazolí cannellini nebo borlotti, scezené a propláchnuté (nebo 3 1/2 šálku čerstvě uvařených fazolí)
- 1/4 šálku nasekané petrželky
- sůl a čerstvě mletý černý pepř, podle chuti
Postup
- Olivový olej rozehřejte ve velkém hrnci na středním plameni.
- Cibuli, mrkev a celer smažte 2 až 3 minuty, dokud nezměknou a nezprůsvitní.
- Přidejte česnek, chilli vločky a italské koření a smažte další minutu.
- Přidejte kuřecí vývar a rajčata a přiveďte k varu.
- Přidejte těstoviny a udržujte polévku na mírném ohni.
- Když jsou těstoviny al dente, přidejte fazole a vařte další 2 až 3 minuty.
- Vypněte oheň a vmíchejte petrželku.
- Podle chuti přidejte sůl a černý pepř.