Tento recept na svařené víno je určen pro německé Glühwein, což v doslovném překladu znamená svítící víno, protože se tak cítíte poté, co v prosinci venku pijete malé hrnečky.
Ingredience
- 1/2 středně velkého pomeranče
- 3/4 šálku vody
- 1/4 šálku cukru turbinado nebo krystalového cukru
- 20 celých hřebíčků
- 2 tyčinky skořice
- 2 celé badyány
- 1 láhev (750 ml) suchého červeného vína
- rum nebo amaretto, k podávání (nepovinné)
Recept je na 4 až 6 šálků.
Postup
- Pomocí škrabky na zeleninu odstraňte z pomeranče kůru v širokých proužcích a dejte pozor, abyste se vyhnuli bílé jádřince. Dejte stranou. Odšťavněte pomeranč a šťávu dejte stranou.
- Ve velkém hrnci smíchejte vodu a cukr a vařte, dokud se cukr zcela nerozpustí. Snižte teplotu a přidejte hřebíček, skořici, badyán, pomerančovou kůru a pomerančovou šťávu. Vařte, dokud se nevytvoří voňavý sirup, asi 1 minutu.
- Dále snižte teplotu a přidejte víno. Nechte povařit nejméně 20 minut, nejlépe však až několik hodin. Dávejte pozor, aby nedošlo k úplnému varu.
- Sceďte a podávejte v malých hrnečcích, přidejte panáka rumu nebo amaretta a podle potřeby ozdobte pomerančovou kůrou a badyánem.