bananova-zemlovka

Vyzkoušejte tuto netradiční verzi klasické žemlovky s vanilkovou omáčkou.

Ingredience

  • 4 hrnky na kostičky nakrájeného den starého francouzského nebo kváskového chleba
  • 1/4 hrnku rozpuštěného másla
  • 3 velká vejce pokojové teploty
  • 2 hrnky plnotučného mléka
  • 1/2 hrnku cukru
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 hrnek nakrájených pevných banánů

Na omáčku

  • 3 lžíce másla
  • 2 lžíce cukru
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • 3/4 hrnku plnotučného mléka
  • 1/4 hrnku kukuřičného nebo jiného sirupu
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Postup

  1. Kostky chleba vložte do vymaštěné zapékací misky, zalijte máslem a promíchejte.
  2. Ve středně velké míse lehce rozšlehejte vejce, přidejte mléko, cukr, vanilku, skořici, muškátový oříšek a sůl. Vmíchejte banány.
  3. Nalijte na kostky chleba a promíchejte. Pečeme odkryté při 190 °C asi 40 minut nebo dokud nůž zapíchnutý do středu nevyjde čistý.
  4. Mezitím v malém hrnci rozpusťte máslo a smíchejte cukr a kukuřičný škrob a poté přidejte je do másla. Vmíchejte mléko a kukuřičný sirup.
  5. Vařte a míchejte na mírném ohni, dokud směs nepřijde do varu. Vařte 1 minutu a odstavte z ohně, vmíchejte vanilku.
  6. Teplou žemlovku přelijte teplou omáčkou.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang