Parkin je tradiční zázvorový koláč z Yorkshiru, ochucený sirupovou melasou, ovesnými vločkami a teplým kořením. Upečte si ho na noc ohňů nebo jako pohoštění na odpolední čaj.
Ingredience
- 200 g másla a další na vymazání
- 1 velké vejce
- 4 lžíce mléka
- 200 g zlatého sirupu
- 85 g melasy
- 85 g světlého hnědého cukru
- 100 g středně velkých ovesných vloček
- 250 g hladké mouky
- 1 lžíce mletého zázvoru
Recept je na 16 porcí (čtverců).
Postup
- Troubu předehřejte na 160 °C. Hlubokou čtvercovou formu o průměru 22 cm vymažte máslem a vyložte pečícím papírem. Vejce a mléko rozšlehejte vidličkou.
- Ve velké pánvi opatrně rozpusťte sirup, melasu, cukr a máslo, dokud se cukr nerozpustí. Odstavte z ohně. Smíchejte ovesné vločky, mouku a zázvor a vmíchejte je do sirupové směsi, poté do vejce a mléka.
- Směs nalijte do formy a pečte 50 minut až 1 hodinu, dokud nebude koláč pevný a na povrchu trochu křupavý. Nechte koláč ve formě vychladnout a poté jej zabalte do dalšího pečícího papíru a fólie.
- Pokud můžete, nechte koláč před konzumací až pět dní uležet – čím déle ho necháte uležet (až dva týdny), tím bude měkčí.