Recept na nejlepší kandované batáty

PřílohySladká jídla
Batáty

Při přípravě této klasické jižanské přílohy se sladké brambory uvařené na páře potřou směsí másla, cukru a koření, poté se upečou doměkka a obalí ve sladké omáčce.

Příprava

  • Příprava: 15 minut
  • Vaření: 25 minut
  • Celkem: 40 minut
  • Počet porcí: 6

Ingredience

  • 3 velké batáty nebo sladké brambory
  • 1/2 šálku baleného tmavého hnědého cukru
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 8 lžic (1 tyčinka) osoleného másla

Postup

  1. Připravte batáty: do středu trouby postavte mřížku a troubu předehřejte na 170 °C.
  2. Oloupejte a nakrájejte 3 velké batáty na 2,5 cm velké kousky.
  3. Batáty částečně uvařte: vložte batáty do velkého hrnce nebo hrnce a zalijte je vodou asi na 2,5 cm.
  4. Přiveďte je k mírnému varu na středním plameni a vařte, dokud je nelze propíchnout vidličkou a nezačnou měknout (nebudou zcela uvařené), asi 10 minut.
  5. Dávejte pozor, abyste je nepřevařili.
  6. Přeneste je do zapékací misky.
  7. Pomocí děrované lžíce opatrně přendejte batáty do čtvercové zapékací misky o rozměrech 20 x 20 centimetrů (vodu z vaření si nechte).
  8. Batáty rozložte do rovnoměrné vrstvy.
  9. Smíchejte vodu, hnědý cukr a vanilku.
  10. Do odměrky nebo středně velké mísy přelijte 3/4 šálku teplé vody vyhrazené na vaření.
  11. Přidejte 1/2 šálku baleného tmavého hnědého cukru a promíchejte, aby se rozpustil.
  12. Přidejte 1/2 lžičky vanilkového extraktu a promíchejte.
  13. Batáty posypte 1/2 lžičky mleté skořice a 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku.
  14. Batáty zalijte cukrovou směsí: zalijte je směsí vody a cukru.
  15. Nakrájejte 1 kostku osoleného másla a rozprostřete ji na batáty.
  16. Pečte 5 minut.
  17. Opatrně vyjměte zapékací misku z trouby a jemně jamy promíchejte, aby se omáčka spojila a rovnoměrně pokryla.
  18. Pečte, dokud nejsou batáty vidličkou měkké, přibližně dalších 10 minut.
  19. Vyjměte zapékací misku z trouby a rovnoměrně na ni naneste kandovanou směs.
  20. Batáty nechte asi 5 minut vychladnout, aby omáčka zhoustla.
  21. Podávejte teplé.
  22. Zbytky uchovávejte v chladničce ve vzduchotěsné nádobě až 3 dny.
  23. Máslo může po uložení v chladničce ztuhnout. Při opětovném ohřevu se rozpustí a před podáváním ho znovu promíchejte.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang