Při přípravě této klasické jižanské přílohy se sladké brambory uvařené na páře potřou směsí másla, cukru a koření, poté se upečou doměkka a obalí ve sladké omáčce.
Příprava
- Příprava: 15 minut
- Vaření: 25 minut
- Celkem: 40 minut
- Počet porcí: 6
Ingredience
- 3 velké batáty nebo sladké brambory
- 1/2 šálku baleného tmavého hnědého cukru
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
- 8 lžic (1 tyčinka) osoleného másla
Postup
- Připravte batáty: do středu trouby postavte mřížku a troubu předehřejte na 170 °C.
- Oloupejte a nakrájejte 3 velké batáty na 2,5 cm velké kousky.
- Batáty částečně uvařte: vložte batáty do velkého hrnce nebo hrnce a zalijte je vodou asi na 2,5 cm.
- Přiveďte je k mírnému varu na středním plameni a vařte, dokud je nelze propíchnout vidličkou a nezačnou měknout (nebudou zcela uvařené), asi 10 minut.
- Dávejte pozor, abyste je nepřevařili.
- Přeneste je do zapékací misky.
- Pomocí děrované lžíce opatrně přendejte batáty do čtvercové zapékací misky o rozměrech 20 x 20 centimetrů (vodu z vaření si nechte).
- Batáty rozložte do rovnoměrné vrstvy.
- Smíchejte vodu, hnědý cukr a vanilku.
- Do odměrky nebo středně velké mísy přelijte 3/4 šálku teplé vody vyhrazené na vaření.
- Přidejte 1/2 šálku baleného tmavého hnědého cukru a promíchejte, aby se rozpustil.
- Přidejte 1/2 lžičky vanilkového extraktu a promíchejte.
- Batáty posypte 1/2 lžičky mleté skořice a 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku.
- Batáty zalijte cukrovou směsí: zalijte je směsí vody a cukru.
- Nakrájejte 1 kostku osoleného másla a rozprostřete ji na batáty.
- Pečte 5 minut.
- Opatrně vyjměte zapékací misku z trouby a jemně jamy promíchejte, aby se omáčka spojila a rovnoměrně pokryla.
- Pečte, dokud nejsou batáty vidličkou měkké, přibližně dalších 10 minut.
- Vyjměte zapékací misku z trouby a rovnoměrně na ni naneste kandovanou směs.
- Batáty nechte asi 5 minut vychladnout, aby omáčka zhoustla.
- Podávejte teplé.
- Zbytky uchovávejte v chladničce ve vzduchotěsné nádobě až 3 dny.
- Máslo může po uložení v chladničce ztuhnout. Při opětovném ohřevu se rozpustí a před podáváním ho znovu promíchejte.