Mimo Turecko je těžké sehnat skvělé pide. I v mnoha tureckých podnicích je to oříšek. Řešení, udělejte si ji sami! Pide je jednodušší, než si myslíte. Polštářově měkký chléb uvnitř s křupavým základem, štědrý na náplně.
Ingredience
Na těsto (2 pide):
- 1 lžička rychle vzešlého nebo instantního droždí (nahradit aktivním sušeným droždím)
- 1/2 lžičky bílého cukru
- 2 lžíce + 2/3 šálku velmi teplé vody (40 ℃)
- 2 šálky chlebové mouky
- 3/4 lžičky soli
- 1 a 1/2 lžičky olivového oleje
Na sestavení:
- 150 g tureckého sýra kasar nebo mozzarelly
- 1/2 lžičky krupice
- 1 zálivka dle výběru (každá vystačí na 2 pides)
- 1 vejce
- posypové úpravy dle výběru (uvedené níže)
Špenátová poleva:
- 2 lžičky olivového oleje
- 1/2 cibule , nakrájené nadrobno
- 280 g baby špenátu
- 1/2 lžičky kmínu
- 1/2 lžičky pepře
- 1/4 lžičky soli
Turecká klobása:
- 125 g turecké klobásy sujuk (náhradní chorizo)
Jehněčí poleva:
- 1 lžíce olivového oleje
- 1/2 cibule nakrájené nadrobno
- 1 stroužek česneku, jemně mletý
- 250 g mletého jehněčího masa (nebo hovězího)
- 1 lžička rajčatového protlaku
- 1 lžička směsi koření baharat
- 1/2 lžičky kmínu
- 1/8 lžičky soli a pepře
- 1/2 červené papriky, nakrájené na drobné kostičky
- 1/2 rajčete, nakrájeného nadrobno
- 1 lžička citronové šťávy
Posypání – na výběr:
- 4 lžíce tureckého sýra tulum nebo feta , rozdrobené
- sušené oregano
- sezamová semínka , opražená
- sumac
- čerstvé listy koriandru/cilantru
- extra panenský olivový olej
Postup
Pide:
- V malé misce smíchejte droždí se 2 lžícemi teplé vody a cukrem. Přikryjte potravinovou fólií a nechte 10 minut kynout, dokud se nevytvoří pěna.
- Vymíchejte mouku a sůl ve velké míse nebo v míse mixéru. Přidejte směs droždí, olivový olej a zbývající 2/3 šálku vody. Promíchejte dřevěnou vařečkou. Jakmile je mouka z větší části zapracována, přejděte na ruce a vypracujte těsto.
- Poté posypte pracovní plochu 1 lžící mouky a hněťte 8 až 10 minut ručně nebo 3 minuty na rychlosti 6 stojanového mixéru. Těsto je dostatečně prohnětené, když je hladké a při natahování se neláme.
- Kynutí 1: Vytvarujte těsto do tvaru koule. Vnitřek použité mísy vymažte trochou olivového oleje a vložte do ní těsto. Přikryjeme potravinářskou fólií a necháme na teplém místě kynout 1,5 hodiny, nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem.
- Kynutí 2: Těsto propracujeme, aby se zcela vyprázdnilo, a rozdělíme ho na 2 stejné díly. Strany stáhneme dolů a zastrčíme pod sebe tak, aby horní strana byla hladká, spodní strana se shrnula. Vytvarujte kouli a položte ji na lehce pomoučený plech hladkou stranou nahoru. Povrch posypeme moukou a přikryjeme vlhkou utěrkou. Necháme 1 hodinu kynout, dokud se těsto nezdvojnásobí.
Sestavení a pečení Pide:
- Předehřejte troubu na 240 °C. Umístěte horní a prostřední polici.
- Těsto rozválejte na lehce pomoučeném povrchu do oválného tvaru o délce 40 cm a šířce 20 cm (nejširší místo).
- Připravte si 2 plechy.
- Každý plech o délce 40 cm a šířce 15 cm posypeme 1/4 lžičky krupice.
- Pide nahoře: Na krupici položíme rozválené těsto. Posypte sýrem a poté rovnoměrně po celé ploše posypte vybraným Toppingem, přičemž po celém obvodu nechte 2 cm okraj.
- Konce potřete vodou. Konce přitiskněte k sobě, aby se utěsnily, a poté přehněte boky pide dovnitř.
- Pečte 15 minut, v polovině pečení vyměňte plech, dokud není kůrka zlatavá.
- Varianta s vejcem: Poté se pide peče 10 minut, na vrch se rozklepne vejce a vrátí se na 5 minut do trouby. To platí pro všechny pide – vejce můžete přidat do kteréhokoli z nich!
- Přiklopte.
- Posypte polevou podle vlastního výběru. Nakrájejte na 3cm plátky a podávejte!
Špenátová poleva:
- V pánvi na středním plameni rozehřejte olej. Cibuli smažte 3 minuty, dokud nezprůsvitní. Přidejte špenát a vařte, dokud nezvadne (v případě potřeby přidávejte po částech). Vmíchejte kmín, sůl a pepř. Před použitím nechte vychladnout.
Zálivka z turecké klobásy:
- Klobásu nahrubo nakrájejte a poté ji pomocí kuchyňského robotu přeměňte na mleté maso.
Jehněčí poleva:
- Na pánvi rozehřejte olej na středně vysoké teplotě. Česnek a cibuli smažte 3 minuty, dokud nezměknou.
- Přidejte jehněčí maso a vařte, dokud nezmění barvu z růžové na hnědou. Přidejte rajčatový protlak, baharat, kmín, sůl, pepř a vařte 3 minuty.
- Přidejte papriku, rajčata a citronovou šťávu a vařte na středním plameni, dokud se neodpaří většina tekutiny (obvykle pár minut, záleží však na šťavnatosti rajčat). Před použitím nechte vychladnout.