pide-turecky-plochy-chleb

Mimo Turecko je těžké sehnat skvělé pide. I v mnoha tureckých podnicích je to oříšek. Řešení, udělejte si ji sami! Pide je jednodušší, než si myslíte. Polštářově měkký chléb uvnitř s křupavým základem, štědrý na náplně.

Ingredience

Na těsto (2 pide):

  • 1 lžička rychle vzešlého nebo instantního droždí (nahradit aktivním sušeným droždím)
  • 1/2 lžičky bílého cukru
  • 2 lžíce + 2/3 šálku velmi teplé vody (40 ℃)
  • 2 šálky chlebové mouky
  • 3/4 lžičky soli
  • 1 a 1/2 lžičky olivového oleje

Na sestavení:

  • 150 g tureckého sýra kasar nebo mozzarelly
  • 1/2 lžičky krupice
  • 1 zálivka dle výběru (každá vystačí na 2 pides)
  • 1 vejce
  • posypové úpravy dle výběru (uvedené níže)

Špenátová poleva:

  • 2 lžičky olivového oleje
  • 1/2 cibule , nakrájené nadrobno
  • 280 g baby špenátu
  • 1/2 lžičky kmínu
  • 1/2 lžičky pepře
  • 1/4 lžičky soli

Turecká klobása:

  • 125 g turecké klobásy sujuk (náhradní chorizo)

Jehněčí poleva:

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1/2 cibule nakrájené nadrobno
  • 1 stroužek česneku, jemně mletý
  • 250 g mletého jehněčího masa (nebo hovězího)
  • 1 lžička rajčatového protlaku
  • 1 lžička směsi koření baharat
  • 1/2 lžičky kmínu
  • 1/8 lžičky soli a pepře
  • 1/2 červené papriky, nakrájené na drobné kostičky
  • 1/2 rajčete, nakrájeného nadrobno
  • 1 lžička citronové šťávy

Posypání – na výběr:

  • 4 lžíce tureckého sýra tulum nebo feta , rozdrobené
  • sušené oregano
  • sezamová semínka , opražená
  • sumac
  • čerstvé listy koriandru/cilantru
  • extra panenský olivový olej

Postup

Pide:

  1. V malé misce smíchejte droždí se 2 lžícemi teplé vody a cukrem. Přikryjte potravinovou fólií a nechte 10 minut kynout, dokud se nevytvoří pěna.
  2. Vymíchejte mouku a sůl ve velké míse nebo v míse mixéru. Přidejte směs droždí, olivový olej a zbývající 2/3 šálku vody. Promíchejte dřevěnou vařečkou. Jakmile je mouka z větší části zapracována, přejděte na ruce a vypracujte těsto.
  3. Poté posypte pracovní plochu 1 lžící mouky a hněťte 8 až 10 minut ručně nebo 3 minuty na rychlosti 6 stojanového mixéru. Těsto je dostatečně prohnětené, když je hladké a při natahování se neláme.
  4. Kynutí 1: Vytvarujte těsto do tvaru koule. Vnitřek použité mísy vymažte trochou olivového oleje a vložte do ní těsto. Přikryjeme potravinářskou fólií a necháme na teplém místě kynout 1,5 hodiny, nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem.
  5. Kynutí 2: Těsto propracujeme, aby se zcela vyprázdnilo, a rozdělíme ho na 2 stejné díly. Strany stáhneme dolů a zastrčíme pod sebe tak, aby horní strana byla hladká, spodní strana se shrnula. Vytvarujte kouli a položte ji na lehce pomoučený plech hladkou stranou nahoru. Povrch posypeme moukou a přikryjeme vlhkou utěrkou. Necháme 1 hodinu kynout, dokud se těsto nezdvojnásobí.

Sestavení a pečení Pide:

  1. Předehřejte troubu na 240 °C. Umístěte horní a prostřední polici.
  2. Těsto rozválejte na lehce pomoučeném povrchu do oválného tvaru o délce 40 cm a šířce 20 cm (nejširší místo).
  3. Připravte si 2 plechy.
  4. Každý plech o délce 40 cm a šířce 15 cm posypeme 1/4 lžičky krupice.
  5. Pide nahoře: Na krupici položíme rozválené těsto. Posypte sýrem a poté rovnoměrně po celé ploše posypte vybraným Toppingem, přičemž po celém obvodu nechte 2 cm okraj.
  6. Konce potřete vodou. Konce přitiskněte k sobě, aby se utěsnily, a poté přehněte boky pide dovnitř.
  7. Pečte 15 minut, v polovině pečení vyměňte plech, dokud není kůrka zlatavá.
  8. Varianta s vejcem: Poté se pide peče 10 minut, na vrch se rozklepne vejce a vrátí se na 5 minut do trouby. To platí pro všechny pide – vejce můžete přidat do kteréhokoli z nich!
  9. Přiklopte.
  10. Posypte polevou podle vlastního výběru. Nakrájejte na 3cm plátky a podávejte!

Špenátová poleva:

  1. V pánvi na středním plameni rozehřejte olej. Cibuli smažte 3 minuty, dokud nezprůsvitní. Přidejte špenát a vařte, dokud nezvadne (v případě potřeby přidávejte po částech). Vmíchejte kmín, sůl a pepř. Před použitím nechte vychladnout.

Zálivka z turecké klobásy:

  1. Klobásu nahrubo nakrájejte a poté ji pomocí kuchyňského robotu přeměňte na mleté maso.

Jehněčí poleva:

  1. Na pánvi rozehřejte olej na středně vysoké teplotě. Česnek a cibuli smažte 3 minuty, dokud nezměknou.
  2. Přidejte jehněčí maso a vařte, dokud nezmění barvu z růžové na hnědou. Přidejte rajčatový protlak, baharat, kmín, sůl, pepř a vařte 3 minuty.
  3. Přidejte papriku, rajčata a citronovou šťávu a vařte na středním plameni, dokud se neodpaří většina tekutiny (obvykle pár minut, záleží však na šťavnatosti rajčat). Před použitím nechte vychladnout.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang