Tento rychlý chléb se sodou je nejlepší jíst v den přípravy – pro lepší chuť ho zkuste s máslem a džemem. Toto těsto, které je vyrobeno z bezlepkové mouky, je však třeba důkladně vyšlehat. K tomu se skvěle hodí stojanový mixér.
Ingredience
- 1 a ½ šálku podmáslí
- 1 velké vejce
- 4 lžíce rozpuštěného másla
- 3 šálky bezlepkové celozrnné mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
- ¾ lžičky soli
Postup
- Předehřejte troubu na 200 °C.
- Ve střední misce prošlehejte podmáslí, vejce a 3 lžíce rozpuštěného másla.
- Mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl dejte do mixéru s pádlovým nástavcem.
- Směs promíchejte při nízkých otáčkách.
- Zvyšte rychlost na střední a pomalu přidávejte podmáslí, dokud nevznikne vláčné těsto.
- Těsto nechte 10 minut odpočívat.
- Zbylou 1 lžící másla potřete dno a částečně i stěny pekáče.
- uce poprašte moukou a z těsta vytvořte kouli.
- Těsto vtlačte do připraveného pekáče.
- Ostrým nožem udělejte do horní části těsta hluboký X.
- Pečte 30 až 40 minut, dokud není lehce propečený.
- Vyjměte z pekáče a nechte alespoň 30 minut vychladnout na mřížce.