Recept na hranolky z horkovzdušné fritézy

Bramborové přílohyHranolkyPřílohySnacky
mrazene-hranolky-z-horkovzdusne-fritezy

Připravte si mražené hranolky v horkovzdušné fritéze a uvidíte, že budou chutnat jako v restauraci. Jsou křupavější, než když je připravíte v troubě. Takto se dají připravit i americké brambory, nebo další mražené bramborové přílohy.

Hranolky z horkovzdušné fritézy jsou skvělým způsobem, jak si vychutnat lahodnou svačinu bez tuku a kalorií navíc. Hranolky smažené na vzduchu se připravují tak, že se k přípravě brambor místo oleje používá horký vzduch.

Při tomto způsobu přípravy hranolek je výrobek na povrchu křupavý a uvnitř nadýchaný, bez přidání všech nezdravých tuků.

Ingredience na hranolky z horkovzdušné fritézy

  • 0,5 kg mražených hranolek
  • Sůl

Postup na hranolky z horkovzdušné fritézy

  1. Fritézu zahřejte na 200 °C.
  2. V případě potřeby pracujte v dávkách a do koše vložte až 0,5 kg mražených hranolek v jedné vrstvě (mohou se dotýkat, ale neměly by se překrývat).
  3. Dejte smažit a v polovině fritování jemně zatřepejte košem, dokud hranolky nebudou zlatohnědé a křupavé.
  4. Přendejte je do servírovací mísy. Posypte solí a promíchejte.
V horkovzdušné fritéze připravíte kompletní nedělní oběd.

Horkovzdušná fritéza recepty

V horkovzdušné fritéze můžete připravit kromě příloh i hlavní jídlo nebo dokonce dezert. Přinášíme vám několik tipů, co se v této fritéze dá uvařit.

Pečené brambory – recept

Ingredience

  • 1 kg brambor
  • 1 lžíce slunečnicového nebo olivového oleje

Postup

  1. Brambory nakrájejte na stejně velké kousky, aby nebyly příliš velké. Vařte je 5 minut v páře v napařovací misce nad hrncem s vroucí vodou nebo je 5 minut mírně povařte. Dobře je osušte.
  2. Vyklopte osušené brambory na dno fritézy. Přidejte olej a vše promíchejte, aby se brambory dobře obalily. Nastavte fritézu na 30 minutovou přípravu při 190 °C.
  3. Zkontrolujte, zda jsou brambory propečené, a pokud nejsou dostatečně měkké nebo hnědé, vařte dalších 5-10 minut. Dobře je dochuťte.

Růžičková kapusta z fritézy – recept

Ingredience

  • 350 g čerstvé růžičkové kapusty nebo 250 g mražené kapusty
  • 1 lžička rostlinného oleje
  • nakrájená slanina, chilli vločky nebo nasekané pražené lískové oříšky (nepovinné)

Postup

  1. Fritézu zahřejte na 180 °C. Pokud používáte čerstvé kapustičky, ořízněte je a vyklopte do mísy.
  2. Pokapejte je olejem, dobře okořeňte a promíchejte. Uspořádejte kapustičky do koše fritézy v jedné vrstvě a smažte je 10-15 minut, v polovině smažení je promíchejte.
  3. Pokud vaříte ze zmrazených kapustiček, vyklopte je do koše fritézy a vařte 10-15 minut podle toho, jak zlatavé je máte rádi.
  4. Vyjměte je, vyklopte na talíř a posypte některou z navrhovaných volitelných surovin, pokud máte rádi.

Kuřecí stehna v horkovzdušné fritéze – recept

Ingredience

  • 1 lžička papriky
  • ½ lžičky směsi bylinek
  • ½ lžičky sušeného česneku (nepovinné)
  • 4 kuřecí stehna s kostí
  • 1 lžička olivového oleje

Postup

  1. Smíchejte papriku v misce s bylinkami a česnekovým granulátem, pokud používáte, spolu s ½ lžičky soli a ½ lžičky mletého černého pepře.
  2. Rozsypte na talíř. Kuřecí stehna potřete olejem a poté je obalte ve směsi koření.
  3. Vložte je do koše fritézy a 10 minut je při 180 °C smažte kůží dolů. Otočte je a smažte dalších 10-15 minut, dokud nejsou propečená a kůže není křupavá.
  4. Upečení zkontrolujete tak, že nejsilnější část stehna propíchnete nožem a zjistíte, zda z něj vytéká šťáva. Ihned vyjměte z fritézy, aby kůže nezměkla.

Muffiny z fritézy – recept

Ingredience

  • 60 ml rostlinného oleje
  • 75 g bílého jogurtu
  • 1 vejce
  • 2 lžíce mléka
  • 100 g cukru krupice
  • 150 g hladké mouky
  • ¼ lžičky sody bikarbony
  • 75 g borůvek, čokoládových lupínků nebo sušeného ovoce

Postup

  1. Fritézu zahřejte na 160 °C po dobu 2 minut.
  2. Ve velké míse smíchejte olej, jogurt, vejce a mléko, poté vmíchejte cukr, mouku a sodu bikarbonu a dobře spojte.
  3. Přisypte borůvky, čokoládové lupínky nebo sušené ovoce, pokud je používáte. Směs lžící rozdělte do silikonových košíčků nebo do formy na muffiny naplněné papírovými košíčky do tří čtvrtin.
  4. Mělo by se vám podařit upéct 6-8 muffinů, ale možná je budete muset péct po částech.
  5. Vložte košíčky nebo plech do fritézy a pečte 12-15 minut, dokud muffiny nezískají zlatohnědou barvu a špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.
Hranolky z horkovzdušné trouby nejsou tak mastné jako klasické. Kečup a majonéza k nim ale nesmí chybět.

Domácí hranolky v horkovzdušné troubě – recept

Hranolky jsou jednou z nejoblíbenějších příloh, milují je dospělí i děti. Vyzkoušejte je jako přílohu ke steaku, smaženému sýru, nebo obalovaným žampionům. Klasické hranolky jsou spíš dietním prohřeškem, protože jsou smažené. Vyzkoušejte proto recept na tyto pečené hranolky v horkovzdušné troubě, překvapí vás, jak jsou dobré.

Ingredience na domácí hranolky v horkovzdušné troubě

  • 1  kg brambor
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • sůl na dochucení

Postup na domácí hranolky v horkovzdušné troubě

  1. Troubu předehřejeme na 200 °C, horkovzdušnou pak na 180 °C.
  2. Brambory oloupeme a nakrájíme na silné hranolky.
  3. Opláchneme je a důkladně osušíme kuchyňským papírem.
  4. Osušené hranolky promícháme s olejem a rozložíme v jedné vrstvě na dva velké nepřilnavé plechy, které můžeme ještě vyložit pečicím papírem.
  5. Hranolky rozložíme v dostatečné vzdálenosti od sebe – pokud je příliš namačkáme k sobě, spíš se podusí, než propečou.
  6. Pečeme dozlatova, trvá to 30-40 minut, párkrát hranolky obrátíme obracečkou. Na závěr osolíme.

Mražené hranolky v troubě – recept

Recept, jak v troubě udělat z mražených hranolek stejně křupavé jako ty na oleji.

Ingredience na mražené hranolky v troubě

  • 1 balíček mražených hranolek vhodných do trouby
  • olej a sůl podle potřeby

Postup na mražené hranolky v troubě

  1. Pečící plech vyložíme papírem na pečení. Rozprostřeme na něj požadované množství hranolek a necháme na stole.
  2. Teprve nyní si zapneme troubu na teplotu, jaká je uvedená na sáčku. Když se trouba rozehřeje, vložíme do ní hranolky. Po deseti minutách plech vyndáme. Zastříkneme olejem (asi 1 lžíce) a promícháme.
  3. Hranolky vrátíme zpátky do trouby a dopečeme. Asi za 10 – 15 minut jsou zlatavé a křupavé. Osolíme, promícháme a necháme si chutnat.
  4. Po prvním zapečení se totiž odpaří namražená voda a hranolky nejsou zvlhlé. Smícháním s olejem se vytvoří zlatavá krustička. Uvnitř jsou měkké a navrchu křupavé.
  5. Křupavé hranolky z trouby podáváme jako přílohu například k různě připraveným masům nebo smaženým sýrům.
Ať už to jsou hranolky nebo americké brambory, bramborové přílohy jsou populární po celém světě.

Pečené brambory v horkovzdušné troubě – recept

Recept na báječné křupavé brambory, které podávejte jako přílohu ke steaku nebo třeba k pečené vepřové panence. Doplňte lehkým mrkvovým salátem s jablkem a uvidíte, jaký budete slavit úspěch.

Ingredience na pečené brambory v horkovzdušné troubě

  • 600 g brambor se slupkou, dobře omytých nakrájených na 0,5 cm plátky
  • 1/2 chilli papričky bez semínek, nakrájené na tenké nudličky
  • 2 stroužky česneku, nakrájené na plátky
  • sůl
  • pepř
  • tymián nebo provensálské koření
  • olivový olej

Postup na pečené brambory v horkovzdušné troubě

  1. Brambory dáme do pekáčku, osolíme, lehce opepříme, přidáme tymián, chilli papričku, česnek, vše zalijeme olejem a promícháme tak, aby všechny kousky brambor byly obalené kořením a olejem.
  2. Pečeme v horkovzdušné troubě na 200 °C, cca 1/2 hod, až jsou brambory měkké – délka pečení závisí hodně na druhu brambor.
  3. Během pečení občas promícháváme a odškrabujeme ode dna.

Opečené brambory – recept

Recept, kde zužitkujete zbylé uvařené brambory. Starší uvařené brambory mají změněnou strukturu škrobů a jsou pevnější.

Opečení z jedné strany jim vytvoří krásnou křupavou vrstvu a zároveň tak akorát prohřeje zbytek. Jako obměnu zkuste petrželku vyměnit za estragon.

Ingredience na opečené brambory

  • předem uvařené brambory, ideálně varný typ A
  • čerstvá petržel
  • olej
  • sůl, pepř
  • máslo

Postup na opečené brambory

  1. Těsně před vařením si připravíte petrželku. Je potřeba ji dobře oprat, osušit a obrat lístky.
  2. Brambory pak nakrájejte na stejně velké kostky. V pánvi rozehřejte olej a přidejte brambory pouze v jedné vrstvě. Opékejte poměrně zprudka, bez pohybu na pánvi a bez obracení.
  3. Cílem je jen jedna opečená strana krásně do zlatohněda. Jakmile jsou brambory opečené, dejte je stranou a opečte i zbytek várky.
  4. Brambory, které odpočívají, proložte kousky másla a nechte je pomalu rozpustit. V téhle fázi brambory podle potřeby dochuťte solí a pepřem a promíchejte s nasekanou petrželí.
  5. Jakmile budete mít všechno pohromadě, ihned podávejte.

Jak dlouho vařit brambory ve slupce?

Pokud chcete rodinu překvapit bramborovým salátem, pak brambory vařte ve slupce. Důležité je, abyste v obchodě sáhli po varném typu brambor na salát. Vyberte zhruba stejně veliké kusy.

Brambory pečlivě umyjte a zbavte případných klíčků. Jak dlouho vařit brambory na salát? V dostatečném množství vody vařte brambory ve slupce přibližně 20 minut.

  • Brambory před vařením můžete propíchat vidličkou, budete mít tak jistotu, že velké kusy nebudou nedovařené.
  • Když přidáte do vody k bramborám vařeným ve slupce sůl anebo olej, tak vám nepopraskají.
  • Brambory vařené ve slupce po uvaření rychle zchlaďte studenou vodou, budou se pak lépe loupat.
  • Brambory by měly mít v hrnci dostatek místa, aby se dobře a rovnoměrně uvařily.
  • Nejvíce vitamínů si zachovají brambory připravené v páře.
Pečené brambory v troubě jsou oblíbenou přílohou k různým druhům pokrmů.

Recept na americké brambory

Na americké brambory můžete klidně použít i trochu starší a měkčí brambory – vůbec to nevadí. Můžete také experimentovat s kořením. Určitě ale doporučujeme nakrájené brambory promíchat v míse s olejem. Díky tomu se rovnoměrně obalí olejem a posléze se rovnoměrně upečou v troubě.

Ingredience na americké brambory

  • Malé nebo střední brambory
  • Sůl
  • Koření dle chuti, např. Knorr Americké brambory
  • Olivový olej

Postup na americké brambory

  1. Brambory důkladně omyjeme, neškrábeme. Nakrájíme na měsíčky.
  2. Ve větší míse smícháme měsíčky brambor s kořením a olivovým olejem, mělo by stačit pár lžic. Pokud nemáme olivový olej, klidně použijeme slunečnicový.
  3. Na plech položíme pečicí papír a vyskládáme na něj brambory. Ideálně by se neměly dotýkat – lépe se pak upečou. Osolíme, opepříme.
  4. Pečeme 10 min na 200 °C, potom snížíme na 150 °C a pečeme ještě cca 40 minut. Každý typ nebo várka brambor jsou jiné, tak průběžně ochutnáváme, dokud nejsou brambory na povrchu pěkně upečené a vevnitř udělané.

Americké brambory spousta lidí vnímá podobně jako hranolky. Přitom na rozdíl od nich se americké brambory pečou v troubě s minimem tuku, takže jde o zdravou přílohu.

Hranolky smažené v horkovzdušné fritéze jsou snadným způsobem, jak si vychutnat chutnou a zdravější verzi klasických oblíbených hranolků.

Jejich příprava je rychlá a snadná a výsledek vás jistě potěší. Hranolky z horkovzdušné fritézy jsou skvělou volbou pro ty, kteří se snaží vybírat zdravější potraviny.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang