Tento recept na těstovinový kugel je trochu sladký a trochu vaječný, někde mezi nadýchaným a pudinkovým.
Ingredience
- 340 g extra širokých těstovin
- 2 lžička soli
- ½ šálek másla
- 8 vajec
- ½ šálek cukru
- 420 g plnotučného tvarohu
- 420 g plnotučné zakysané smetany
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 1 lžička mleté skořice
Postup
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Široké těstoviny uvařte ve velkém hrnci s vroucí osolenou vodou za občasného míchání, dokud nejsou al dente, asi 4-5 minut.
- Slijte vodu a nechte na těstovinách trošku vody.
- Zapékací misku vydatně vymažte máslem.
- Připravte krémovou omáčku.
- Máslo nakrájejte na několik velkých kousků a přendejte do malé žáruvzdorné misky.
- V mikrovlnné troubě ohřívejte máslo asi 1 minutu, dokud se nerozpustí.
- Nechte mírně vychladnout.
- Ve velké míse šlehejte 8 vajec a ½ hrnku cukru, dokud se cukr nerozpustí a vejce nezpění, asi 1-2 minuty.
- Do vaječné směsi přidejte plnotučný tvaroh, plnotučnou zakysanou smetanu, 2 lžičky vanilkového extraktu, 1 lžičku mleté skořice a zbývající 2 lžičky soli.
- Šlehejte, aby se spojily.
- Přilijte rozpuštěné máslo a znovu prošlehejte.
- Přidejte horké nudle do mísy a lžící nebo stěrkou je promíchejte.
- Těstovinovou směs přendejte do připravené zapékací misky a naklápějte ji, aby se rovnoměrně rozprostřela.
- Aby byl povrch opravdu křupavý, vytáhněte několik nudlí na povrch tak, aby vyčnívaly nad omáčku.
- Pečte 50-55 minut.
- Zapékací misku v polovině otočte.
- Před krájením nechte alespoň 20 minut vychladnout.