Každopádně, když se cítím pod psa – fyzicky, psychicky, celkově, grrrvrrr – nic nezabere líp než zdravé palačinky. Staré dobré a zdravé palačinky. Hotové jsou jedna dvě a s mou všeobecnou podpsovitostí dělají zázraky. Mají v sobě cosi dokonale uklidňujícího. Vyvolávají ve mě pocit, že všechno bude zase fajn.

Univerzální celozrnné palačinky

Ingredience:

  • 300 ml mléka
  • 2 vejce
  • 90 g celozrnné mouky
  • 50 g hladké mouky
  • 1 špetka třtinového cukru
  • 1 špetka soli

Ke slané variantě:

  • sýr s modrou plísní 
  • šunka s vysokým podílem masa 
  • čerstvý špenát 
  • jahody 

Ke sladké variantě:

  • 200 g mascarpone 
  • 140 g řeckého jogurtu
  • kapka vody z pomerančových květů 
  • cukr podle chuti 
  • hruška nashi 
  • mochyně peruánská (physalis) 
  • mučenkové pyré/mučenka 

Postup

Mléko, vejce, mouku, cukr a sůl vyšlehejte do hladkého těsta. Nechte 30 minut odstát. 

Mezitím si na slanou verzi rozdrobte či rozkrájejte sýr, nakrájejte šunku a omyjte špenát i jahody.

Na sladkou variantu lehce prošlehejte mascarpone a poté zašlehejte jogurt s kapkou vody z pomerančových květů a doslaďte podle chuti. Nashi omyjte a rozkrojte na čtvrtiny, vykrojte jádřinec a zbytek nakrájejte na klínky. Z plodů mochyně oloupejte suchý papírovitý kalich a omyjte je. Pokud nemáte mučenkové pyré (já mám z M&S), rozkrojte plod mučenky napůl a vyškrabte zrníčka. 

Na plotně rozpalte pánev a do středu nalijte naběračku těsta (nezapomeňte ho nejdřív promíchat, smažení mléka nevede k valným úspěchům – ověřeno před mnoha lety) a rozlijte ho do stran. Když vrchní strana oschne, opatrně palačinku otočte a opečte ji dozlatova i z druhé strany.

Pokud připravujete slanou palačinku, po otočení jí posypte rozdrobeným sýrem, který se krásně rozteče. Po sejmutí z pánve polovinu palačinky dozdobte šunkou, špenátem a jahodami a přehněte. 

Pokud chcete připravit palačinku s krémem z mascarpone, nechte ji trochu zchladnout, jinak se vám náplň rozteče. Palačinku z poloviny potřete náplní a přidejte plátky nashi, přehněte na půl a pak na čtvrtiny a nakonec polijte mučenkou a přidejte kuličky mochyně.

Pozn.:

Samozřejmě neuděláte chybu, pokud si palačinky dáte s domácí marmeládou, s mozzarellou a rajčaty, s tvarohem a rumovými rozinkami, s kozím sýrem a brusinkami či s Nutellou… Však palačinky jsou dokonalé se vším!

I když bude někdy to nejpondělkovitější pondělí (nebo úterý, čtvrtek…), teď už víte, co s tím dělat! Palačinkujte!

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang