Dušené králičí maso ze slaniny, vína, česneku, šalotky, bylinek a koření.
Příprava
- Příprava: 30 minut
- Vaření: 2 hodiny
- Celkem: 2 hodiny 30 minut
- Počet porcí: 4 porce
Ingredience
- 225 g slaniny nakrájené na kostičky
- 1,4 kg králičího masa, očištěného a nakrájeného na kousky
- ½ lžičky soli
- ⅓ šálku hladké mouky
- ½ šálku jemně nasekané šalotky
- 1 stroužek česneku, jemně nasekaného
- 1 šálek suchého červeného vína
- 1 šálek vody
- 1 lžíce kuřecího bujónu
- 1 lžíce rybízového želé
- 10 zrnek černého pepře, rozdrcených
- 1 bobkový list
- ¼ lžičky sušeného rozmarýnu, rozdrceného
Omáčka:
- 2 lžičky citronové šťávy
- 3 lžíce vody
- 2 lžíce hladké mouky
- ⅛ lžička sušeného tymiánu, rozdrceného
Postup
- Slaninu vložte na velkou pánev a na středním plameni vařte a míchejte, dokud rovnoměrně nezhnědne, asi 10 minut.
- přeneste slaninu na talíř vyložený papírovou utěrkou a dejte stranou.
- Králíka osolte a obalte v mouce, přebytečnou mouku oklepejte.
- Králíka opečte na slaninovém tuku na pánvi na středním ohni, dokud nezhnědne.
- Králíka přendejte na talíř a dejte stranou.
- Přebytečný tuk slijte a ponechte 2 lžíce tuku na pánvi.
- Šalotku a česnek smažte na tuku v pánvi, dokud nezměknou, asi 4 minuty.
- Přidejte víno, vodu a vývar.
- Přiveďte k varu a vmíchejte želé, zrnka pepře, bobkový list a rozmarýn.
- Vraťte králíka a slaninu na pánev.
- Přiveďte k varu a poté snižte teplotu na minimum.
- Přikryjte a nechte dusit, dokud králík nezměkne, přibližně 1 a půl hodiny.
- Vyjměte bobkový list a vyhoďte jej.
- Králíka položte na teplý talíř a přikryjte, aby se udržel v teple během přípravy omáčky.
- Připravte omáčku: Do tekutiny na pánvi vmíchejte citronovou šťávu.
- V malé misce smíchejte vodu a mouku.
- Směs vmíchejte do pánve na mírném ohni a vařte, dokud nezhoustne.
- Vmíchejte tymián.
- Králíka přelijte omáčkou nebo podávejte v omáčníku jako přílohu.