Nejlepší recept na vegetariánské masové kuličky

Masové kuličkyŠpagetyVegetariánské

Tyto lahodné vegetariánské masové kuličky z čočky, které jsou zcela bez masa, jsou velmi chutné a syté.

Co je v bezmasých masových kuličkách?

Vegetariánské masové kuličky dokonale odráží naši cestu k rostlinné stravě – jsou vegetariánské, nikoli veganské. Stále je použito vejce jako pojivo a spoustu parmezánu pro lahodný umami punc, po kterém toužíme.

  • rajčata
  • čočka
  • olivový olej
  • cibule
  • žampiony
  • česnek
  • panko
  • italské koření
  • kajenský pepř
  • vejce
  • parmezán
  • čerstvá bazalka

3 důvody, proč čočkové kuličky chutnají tak dobře

  1. Umami krát 2. Masité houby a parmazán dodají těmto vegetariánským kuličkám umami neodolatelnou chuť.
  2. Panko. Křupavá strouhanka japonského typu. Je mnohem lehčí než tradiční strouhanka a v tomto receptu se skvěle hodí.
  3. Jsou pečené. Pečení masových kuliček je klíčové – vysoká teplota vytvoří kolem masových kuliček kůrčičku, která je tak akorát. Před opékáním je potřete trochou oleje, aby se vytvořila krásná křupavá kůrka.

Příprava

  • Příprava: 20 minut
  • Vaření: 45 minut
  • Počet porcí: 6 porcí

Ingredience

  • 1 šálek sušené čočky (nebo 2 a 1/2 šálku vařené čočky)
  • 1/4 šálku olivového oleje
  • 1 malá cibule
  • 225 g žampionů
  • 3 stroužky česneku, mletého
  • 1 a 1/2 šálku panko strouhanky
  • 3 lžičky italského koření
  • 1/4 lžičky kajenského pepře
  • 2 a 1/2 lžičky soli
  • 2 vejce
  • 1 šálek parmezánu
  • 900 g rajčat
  • 1/2 šálku olivového oleje
  • čerstvá bazalka
  • uvařené těstoviny
  • více parmezánu

Postup

  1. Předehřejte troubu na 200 °C.
  2. Ve velké míse smíchejte půlky rajčat s 1 lžičkou italského koření, 1 lžičkou soli a 1/4 šálku olivového oleje.
  3. Rajčata rozložte na velký plech a dejte stranou.
  4. Pokud používáte sušenou čočku, vložte ji do malého hrnce na středně vysokou teplotu.
  5. Zalijte ji velkým množstvím vody, asi 4 cm.
  6. Přiveďte ji k varu, pak snižte teplotu na středně nízkou a vařte ji odkrytou asi 20 minut, dokud není měkká, ale ne kašovitá.
  7. Přebytečnou vodu slijte a dejte stranou.
  8. Houby rozmixujte v kuchyňském robotu na velikost hrášku.
  9. Ve velké pánvi na středním ohni rozehřejte 1 lžíci oleje.
  10. Když se olej rozpálí, přidejte cibuli a smažte ji asi 3 minuty.
  11. Přidejte česnek a rozmačkané houby a smažte další 3-4 minuty.
  12. Pánev odstavte z ohně a obsah spolu s čočkou přendejte zpět do kuchyňského robotu.
  13. Promíchejte, dokud se nespojí.
  14. Ve velké míse smíchejte houbovou čočkovou směs spolu s panko strouhankou, 2 lžičkami italského koření, kajenským pepřem, 1,5 lžičky soli, vejci a parmazánem a promíchejte.
  15. Ze směsi vyválejte kuličky. Asi 24.
  16. Rozložte je na jiný plech.
  17. Kuličky lehce potřete 1 polévkovou lžící olivového oleje.
  18. Kuličky a rajčata pečte 30 minut, přičemž po 15 minutách plechy otočte a kuličky obraťte.
  19. Jakmile jsou rajčata a masové kuličky opečené, smíchejte je s uvařenými špagetami, ¼ šálku olivového oleje, čerstvou bazalkou a čerstvě nastrouhaným parmazánem.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang