Tyto pečené fazole chutnají přesně jako ty kupované. Zkuste si s nimi dát tu práci a připravte si je tentokrát doma sami.
Ingredience
- 400 g sušených bílých fazolí nebo jiných bílých fazolí, nebo 3x 400 g bílých fazolí v plechovce
- 500 ml kuřecího vývaru
- 250 ml vody
- 2 lžičky worcestrové omáčky
- 6 lžic kečupu nebo australské/britské rajčatové omáčky (poznámka 3)
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 3 lžíce hnědého cukru
- 1 lžíce jablečného octa
- 1/2 lžičky sušeného česneku
- 1/2 lžičky sušené cibule (nebo více česnekového prášku)
- 1/2 lžičky černého pepře
- 1 lžička soli
Na zahuštění
- 8 lžiček kukuřičné mouky nebo kukuřičného škrobu
- 65 ml vody
Postup
- Pokud používáte fazole z konzervy, následující kroky přeskočte a začnete krokem č. 4.
- Uvařte sušené fazole. Fazole namočte na 8-24 hodin do velké mísy s vodou a poté je slijte. Fazole vložte do velkého hrnce s vodou na prudký oheň. Přiveďte je k varu a pak z nich odstraňte pěnu.
- Snižte teplotu, částečně je přikryjte pokličkou a vařte 1-1,5 hodiny, dokud nezměknou. (Začněte kontrolovat po 45 minutách). Fazole by měly být uvnitř stále mírně tvrdé (v omáčce se více rozvaří). Sceďte a dejte stranou.
- Vložte všechny ingredience do hrnce (kromě fazolí) a promíchejte, poté přidejte fazole.
- Přiveďte k varu, pak snižte teplotu na středně nízkou a vařte 20 minut bez pokličky. Občas zamíchejte, aby se fazole nepřichytily na dno hrnce.
- Smíchejte kukuřičnou mouku s vodou. Za stálého míchání vlijte do hrnce a vařte 2 minuty, dokud omáčka nezhoustne – zhoustne rychle.
- Ochutnejte a případně dosolte.