Recept na dokonalý flat iron steak

GrilováníHlavní jídlaHovězí masoMaso
flat-iron-steak

Flat iron steak je druh hovězího masa, známý také jako loupaná plec, a často se používá spíše na dušení. Vyzkoušejte z něj i steaky a uvidíte, jak budete překvapeni chutí.

Ingredience

  • 0,5 kg steak z loupané plece
  • 2 větvičky čerstvého rozmarýnu
  • 2 stroužky česneku
  • 2 jarní cibulky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce balzamikového octa
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 3/4 lžičky soli
  • 1/2 lžičky čerstvě mletého černého pepře
  • 1/2 lžičky uzené papriky
  • 1/2 lžičky mletého koriandru
  • Olej na smažení

Postup

  1. Do zavíracího sáčku si připravte následující, 2 lžíce nasekaných rozmarýnových lístků a 2 rozmačkané stroužky česneku. Přidejte ostatní suroviny a promíchejte.
  2. Přidejte steak, stlačte, abyste odstranili vzduch, a sáček uzavřete. Masírujte steak, aby se obalil v marinádě. Položte na talíř a uložte do chladničky nejméně na 4 hodiny a maximálně přes noc.
  3. Steak vyjměte z marinády a osušte papírovými utěrkami. Na velké pánvi na středním plameni rozehřejte 2 lžíce oleje.
  4. Přidejte steak a opékejte ho, přičemž pánev v polovině otočte o 90°, dokud se na dně nevytvoří zlatohnědá kůrčička, celkem 4 až 5 minut. Obraťte steak a zopakujte opékání z druhé strany.
  5. Snižte teplotu na střední. Obraťte steak a pokračujte v pečení, přičemž steak obracejte každé 1 až 2 minuty, dokud nejsilnější část steaku nemá teplotu asi 50 °C pro středně propečený steak, tedy ještě 4 až 6 minut (celková doba pečení od prvního vložení steaku do pánve je 12 až 15 minut).
  6. Přeneste steak na čisté prkénko a nechte ho 5 minut odpočívat. Při podávání ho nakrájejte na plátky napříč.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang