Flat iron steak je druh hovězího masa, známý také jako loupaná plec, a často se používá spíše na dušení. Vyzkoušejte z něj i steaky a uvidíte, jak budete překvapeni chutí.
Ingredience
- 0,5 kg steak z loupané plece
- 2 větvičky čerstvého rozmarýnu
- 2 stroužky česneku
- 2 jarní cibulky
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce balzamikového octa
- 1 lžíce sójové omáčky
- 1 lžička dijonské hořčice
- 3/4 lžičky soli
- 1/2 lžičky čerstvě mletého černého pepře
- 1/2 lžičky uzené papriky
- 1/2 lžičky mletého koriandru
- Olej na smažení
Postup
- Do zavíracího sáčku si připravte následující, 2 lžíce nasekaných rozmarýnových lístků a 2 rozmačkané stroužky česneku. Přidejte ostatní suroviny a promíchejte.
- Přidejte steak, stlačte, abyste odstranili vzduch, a sáček uzavřete. Masírujte steak, aby se obalil v marinádě. Položte na talíř a uložte do chladničky nejméně na 4 hodiny a maximálně přes noc.
- Steak vyjměte z marinády a osušte papírovými utěrkami. Na velké pánvi na středním plameni rozehřejte 2 lžíce oleje.
- Přidejte steak a opékejte ho, přičemž pánev v polovině otočte o 90°, dokud se na dně nevytvoří zlatohnědá kůrčička, celkem 4 až 5 minut. Obraťte steak a zopakujte opékání z druhé strany.
- Snižte teplotu na střední. Obraťte steak a pokračujte v pečení, přičemž steak obracejte každé 1 až 2 minuty, dokud nejsilnější část steaku nemá teplotu asi 50 °C pro středně propečený steak, tedy ještě 4 až 6 minut (celková doba pečení od prvního vložení steaku do pánve je 12 až 15 minut).
- Přeneste steak na čisté prkénko a nechte ho 5 minut odpočívat. Při podávání ho nakrájejte na plátky napříč.