Recept na dušené zelí se šunkou

Hlavní jídlaPřílohySlané receptyUzeniny
dusene-zeli-se-sunkou-2

Využijte zbytky šunky v tomto příjemném pokrmu z jednoho hrnce se zelím a bramborami. Jednoduchá chuť se na konci rozzáří kapkou jablečného octa. Podávejte spolu s pečeným kuřetem nebo vepřovým masem.

Ingredience

  • ¼ šálku řepkového nebo avokádového oleje
  • 1 středně velká cibule, nakrájená nadrobno
  • 1 šálek šunky nakrájené na kostičky
  • 2 velké stroužky česneku, mleté
  • 10 šálků nahrubo nakrájeného zelí
  • 1 šálek kuřecího vývaru s nízkým obsahem sodíku
  • 2 středně velké brambory nakrájené na cca 1 cm kousky
  • ½ lžičky soli
  • ½ lžičky mletého pepře
  • 1 lžíce jablečného octa

Recept je na 8 porcí.

Postup

  1. Olej rozehřejte ve velkém hrnci na středně vysoké teplotě.
  2. Přidejte cibuli a za stálého míchání vařte, dokud nezačne hnědnout, asi 3 minuty.
  3. Přidejte šunku a česnek.
  4. Za stálého míchání vařte 1 minutu.
  5. Přidejte zelí, vývar, brambory, sůl a pepř.
  6. Přiveďte k varu, pak snižte teplotu na minimum.
  7. Přikryjte a za občasného míchání vařte, dokud brambory nezměknou, asi 15 minut.
  8. Odstraňte pokličku, zvyšte teplotu na středně vysokou a pokračujte ve vaření a míchání, dokud se neodpaří většina tekutiny, 10 až 12 minut.
  9. Vmíchejte ocet.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang