Zkuste si připravit tento klasický italský dezert Panna cotta s jemnou vanilkou a čerstvou jahodovou polevou. Dokonalá lehká sladkost pro chladné letní setkání.
Ingredience
- 2 a ½ listu želatiny
- 150 ml mléka
- 400 ml dvojité smetany
- 60 g moučkového cukru
- 1 vanilkový lusk podélně rozříznutý
- čerstvé jahody k podávání
- jahodový kompot k podávání
Recept je na 4 porce.
Postup
- Želatinu vložte do misky se studenou vodou a nechte ji 5 minut namočenou.
- Nalijte mléko a smetanu do hrnce s cukrem a vanilkovými semínky (semínka z lusku vyškrábnete hřbetem nože).
- Promíchejte a přiveďte k varu, poté stáhněte z ohně.
- Želatinu vyjměte ze studené vody, vymačkejte přebytečnou a přidejte ji do mléčné směsi.
- Míchejte, dokud se zcela nerozpustí.
- Rozdělte ji do čtyř košíčků a dejte do lednice alespoň na několik hodin ztuhnout.
- Pro podávání otočte každý košíček dnem vzhůru na servírovací talíř.
- Pokud panna cotta nechce vypadnout, opatrně ponořte košíčky do misky s teplou vodou, aby se uvolnily.
- Podávejte s jahodovým kompotem a nakrájenými čerstvými jahodami.