Upečte si várku banánových sušenek podle osvědčeného rodinného receptu. Tyto měkké sušenky připomínají koláč a jsou vynikajícím způsobem, jak využít přezrálé banány.
Ingredience
- 1/2 šálku nesoleného másla (1 tyčinka), pokojová teplota
- 1 šálek cukru
- 1 velké vejce, pokojové teploty
- 1 šálek rozmačkaných banánů (asi 2 a 1/2 velkých banánů)
- 1 lžička jedlé sody
- 2 šálky hladké mouky
- špetka soli
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku nebo muškátového květu
- 1/2 lžičky mletého hřebíčku
- 1 šálek nasekaných pekanových ořechů (alternativou jsou vlašské ořechy a čokoládové lupínky)
Recept je na 30 sušenek.
Postup
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Vyšlehejte máslo a cukr do světlé a nadýchané pěny. Přidejte vejce a pokračujte ve šlehání, dokud nebude směs lehká a nadýchaná.
- V samostatné míse smíchejte rozmačkané banány a jedlou sodu. Nechte 2 minuty odstát. Jedlá soda bude reagovat s kyselinou obsaženou v banánech, což zase dodá sušenkám nadnášení a kynutí.
- Vlijte banánovou směs do máslové směsi.
- Vyšlehejte mouku, sůl a koření. Přidejte ji k máslové a banánové směsi a míchejte, dokud se nespojí.
- Do těsta vmíchejte pekanové ořechy nebo čokoládové lupínky (pokud je používáte).
- Kápněte po částech na plech vyložený pečícím papírem. Pečte 11 až 13 minut nebo dokud nejsou pěkně zlatavé.
- Před podáváním nechte vychladnout na mřížce.