Jednoduchý recept na svatební dort

DortyPotahované dorty
svatebni-dort-3289135

Tento jednoduše zdobený a elegantní vanilkový svatební dort má 2 patra. S pomocí tohoto pečlivě podrobného příspěvku tento recept na svatební dort dokonale zvládne každý.

Tento svatební dort je:

  • zcela od základu
  • zvládnutelný pro každého
  • jednoduchý, ale elegantní – rustikální styl se snoubí s tradičním
  • ideální pro malou svatbu (přibližně 30-35 osob)
  • báječné pro větší svatbu, pokud jsou k dispozici i jiné možnosti dezertů

Formy na svatební dort

Před přidáním těsta vždy vyložte kulaté formy pečícím papírem. Nejprve lehce postříkejte dno a boky každé z nich nepřilnavým sprejem nebo je vymažte máslem. Přidejte kolo z pečícího papíru a poté ho rovněž vymažte tukem.

TIP: Hosté ocení také čokoládový dort s marcipánem.

Jak zabránit vzniku vzduchových bublinek v máslovém krému

Při nadměrném šlehání vanilkového máslového krému vznikají vzduchové bubliny. Chuť se neliší, ale máslový krém už není hladký a sametový.

Zde najdete návod, jak se zbavit vzduchových bublin v polevě: Vykašlete se na mixér. Vezměte lžíci a začněte míchat krém ručně. Míchejte polevu o stěnu mísy, abyste „vypustili“ bublinky.

Dělejte to tak dlouho, dokud většina vzduchových bublinek nevyskočí, asi 1-2 minuty. Tento trik vyžaduje hodně svalů na rukou.

Příprava

  • Příprava: 5 hodin
  • Vaření: 45 minut
  • Celkem: 6 hodin
  • Počet porcí: 30 až 35 porcí

Ingredience

Do velké dortové formy:

  • 433 g mouky
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 3/4 lžičky jedlé sody
  • 345 g másla, změklého na pokojovou teplotu
  • 400 g krystalového cukru
  • 3 velká vejce + 2 další bílky, pokojové teploty
  • 1 lžíce vanilkového extraktu
  • 180 g plnotučné zakysané smetany, pokojové teploty
  • 180 ml plnotučného mléka, pokojové teploty

Do menší dortové formy:

  • 207 g mouky na koláč
  • 1/4 lžičky soli
  • 3/4 lžičky prášku do pečiva
  • 1/4 lžičky jedlé sody
  • 1/2 šálku másla, změklého na pokojovou teplotu
  • 200 g krystalového cukru
  • 1 velké vejce + 1 další bílek, pokojové teploty
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 120 g plnotučné zakysané smetany, pokojové teploty
  • 120 ml plnotučného mléka, pokojové teploty

Poleva na větší formu dortu:

  • 2 šálky másla, změklého na pokojovou teplotu
  • 960 g moučkového cukru
  • 90 ml plnotučného mléka nebo tučné smetany
  • 1 a 1/2 lžičky čistého vanilkového extraktu
  • 1/8 lžičky soli

Poleva na menší formu dortu:

  • 1 hrnek másla, změklého na pokojovou teplotu
  • 480-600 g moučkového cukru
  • 60 ml tučné smetany nebo plnotučného mléka
  • 1 lžička čistého vanilkového extraktu
  • sůl podle chuti

Postup

  1. Každý korpus připravte zvlášť. Začněte spodním patrem.
  2. Předehřejte troubu na 177 °C.
  3. Vymažte tři velké dortové formy a vyložte je pečícím papírem.
  4. Mouku, sůl, prášek do pečiva a jedlou sodu prošlehejte.
  5. Odstavte.
  6. Pomocí mixéru šlehejte máslo a cukr společně při vysokých otáčkách, dokud nebudou hladké a krémové, asi 3 minuty.
  7. Šlehejte 3 vejce, 2 bílky a vanilkový extrakt při vysokých otáčkách, dokud se nespojí, asi 2 minuty (směs bude vypadat sraženě v důsledku spojení vaječné tekutiny a tuhého másla).
  8. Vmíchejte zakysanou smetanu.
  9. Při nízkých otáčkách mixéru přidávejte suché přísady, dokud se nespojí.
  10. Při stále nízkém stupni mixéru pomalu přilévejte mléko, dokud se nespojí.
  11. Nepřemíchávejte.
  12. Vše několikrát ručně prošlehejte, abyste se ujistili, že na dně mísy nejsou žádné hrudky.
  13. Těsto bude mírně husté.
  14. Budete mít 8-9 šálků dortového těsta.
  15. Těsto rovnoměrně nalijte do dortových forem.
  16. V případě potřeby je odvažte, abyste zajistili přesnost.
  17. Pečte přibližně 23-26 minut nebo dokud nejsou koláče propečené.
  18. Koláče nechte zcela vychladnout ve formičkách postavených na drátěné mřížce.
  19. Koláče musí být zcela vychladlé, než je začnete polévat polevou.
  20. Nechejte troubu zapnutou.
  21. Horní patro. Menší dortová forma.
  22. Vymažte tři velké dortové formy a vyložte je pečícím papírem.
  23. Dort připravte přesně stejným způsobem jako spodní patro.
  24. Těsto bude řidší než těsto na spodní patro.
  25. Těsto rovnoměrně nalijte do dortových forem.
  26. Pečte asi 18-22 minut nebo dokud nejsou koláče propečené.
  27. Koláče nechte zcela vychladnout ve formičkách postavených na drátěné mřížce.
  28. Koláče musí být zcela vychladlé, než je začnete polévat polevou.
  29. Velkým zubatým nožem odřízněte tenkou vrstvu z vrchní části všech koláčů, abyste vytvořili rovný povrch.
  30. Připravte si polevu na velký korpus.
  31. Máslo šlehejte ve velké míse mixérem na střední rychlost, dokud nebude krémové, asi 2 minuty.
  32. Přidejte moučkový cukr, mléko, vanilkový extrakt a sůl a mixér zapněte na nízký výkon.
  33. Zvýšíme rychlost a šleháme 2 minuty.
  34. Pokud je poleva příliš řídká, přidejte více moučkového cukru, pokud je příliš hustá, přidejte více mléka nebo přidejte špetku soli, pokud je poleva příliš sladká.
  35. Na dortovou desku položte 1 vrstvu dortu.
  36. Pomocí velké stěrky na polevu rovnoměrně pokryjte vrchní část malým množstvím 1 a 1/2 šálku polevy.
  37. Navrch položte druhou vrstvu dortu a rovnoměrně ji pokryjte slabým 1 a 1/2 hrnkem polevy.
  38. Navrch položte třetí vrstvu dortu.
  39. Použijte asi 1-1 a 1/4 šálku polevy a rozetřete ji po celém povrchu a bocích v tenké vrstvě, které se také říká drobenka.
  40. K nanášení drobenky se hodí velká stěrka na polevu a škrabka.
  41. Zbytky polevy dejte stranou při pokojové teplotě.
  42. Pokud budete dort zdobit postupně v průběhu 1-2 dnů, zbytky polevy přikryjte a uložte do lednice.
  43. Vložte dort do lednice.
  44. Připravte polevu menší dort, stejně jako jste připravili první dávku polevy.
  45. Položte menší dort na desku na dort.
  46. Pomocí malé stěrky na polevu rovnoměrně pokryjte vrchní část malým množstvím 3/4 šálku polevy.
  47. Navrch položte druhou vrstvu dortu a rovnoměrně ji pokryjte slabými 3/4 šálku polevy.
  48. Navrch položte třetí vrstvu dortu. Asi 3/4 hrnku polevy rozetřete po celém povrchu a bocích v tenké vrstvě, které se také říká drobenka.
  49. Vložte dort do lednice.
  50. Vyjměte spodní patro z lednice.
  51. Na dort naneste zbývající polevu na spodní patro, přičemž si nechte asi 6-8 lžic na zdobení.
  52. Použijte malou stěrku na polevu a přejíždějte s ní po dortu a zároveň otáčejte obracečkou na dort, vytvoříte tím ozdobné vlnky.
  53. Umyjte a osušte 4 kolíčky na dorty.
  54. Odměřte výšku spodní části dortu.
  55. Odměřte a nařežte dortové hmoždinky tak, aby se shodovaly s dortem.
  56. Vložte hmoždinky do dortu a rozmístěte je od sebe tak, aby tvořily 4 rohy čtverce.
  57. Zatlačte hmoždinky rovně dolů, dokud se každá z nich nedotkne spodní desky dortu.
  58. Odložte stranou.
  59. Vyjměte horní patro z lednice.
  60. Ozdobte ho stejně jako spodní patro, včetně zvlněné strukturované polevy.
  61. Spolu s dortovou deskou opatrně zvedněte malý dort a opatrně jej umístěte do samého středu spodního patra.
  62. Po položení malého patra na vrchol můžete zbytek polevy vytlačit kolem jeho spodní části.
  63. Tím zakryjete případné mezery nebo šmouhy, které se mohly objevit při aranžování horního patra.
  64. Mezi jednotlivými patry i kolem dna celého dortu naneste polevu, jako krásné perly.
  65. vrcholky těchto „perel“ vyhladíte tak, že špičku prstu navlhčíte vodou a jemně přitlačíte.
  66. Přidejte všechny dekorativní prvky, například umělé květiny.
  67. Dort uložte do lednice, dokud nebude připraven k podávání.
  68. Po několika hodinách poleva „ztuhne“.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang