Toto kuře se smetanovou omáčkou z dijonské hořčice je snadné a rychlé jídlo. Kuřecí maso i omáčka se připravují na jedné pánvi, takže úklid je hračka.
Pozor, abyste kuře nepřevařili
Protože je kuře tak tenké a vaří se tak rychle, může se snadno stát, že ho převaříte a bude gumové. Stačí jen několik minut z každé strany na pánvi – jen tolik, aby se každá strana opekla.
Pokud si nejste jisti, zda jsou kuřata zcela propečená, rozřízněte jeden z řízků a zkontrolujte, zda není syrový.
Příprava
- Příprava: 15 minut
- Vaření: 20 minut
- Celkem: 35 minut
- Počet porcí: 4 porce
Ingredience
- 1 kg kuřecích prsou bez kůže a kostí
- sůl
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 lžíce másla
- 1 šálek nakrájené šalotky
- 1/2 šálku suchého bílého vína (lze nahradit kuřecím vývarem)
- 1/2 šálku vody
- 4 lžíce dijonské hořčice
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 1/4 šálku smetany
Postup
- Kuřecí prsa posypte je solí.
- Každé kuřecí prso nakrájejte na 3 přibližně stejně velké kusy.
- Potřete je trochou olivového oleje.
- Kuřecí prsa naklepejte na asi 1,5 cm.
- Ve velké pánvi rozehřejte olivový olej.
- Když máslo zpění, přidejte na pánev kousky kuřete.
- Pánev nepřeplňujte, v případě potřeby pracujte po částech.
- Kuře z jedné strany lehce opečte, otočte a opečte i druhou stranu.
- Kuře nepřepečte.
- Kousky jsou tenké a rychle se upečou.
- Vyjměte kousky kuřete z pánve a dejte je stranou, zatímco budete připravovat omáčku.
- Do pánve přidejte nakrájenou šalotku.
- Snižte teplotu na střední.
- Promíchejte, aby se obalily zbylým tukem na pánvi.
- Vařte do změknutí, asi 5 až 6 minut.
- Do pánve přidejte bílé víno a zvyšte teplotu na nejvyšší stupeň.
- Když se většina vína odpaří, přidejte vodu, hořčici a sušený tymián.
- Vařte, dokud se množství nezredukuje na polovinu.
- Snižte teplotu na minimum.
- Přidejte kuře zpět do pánve a potřete ho omáčkou.
- Odstavte pánev z ohně a přilijte smetanu.
- Ochutnejte a upravte koření, v případě potřeby přidejte více soli.
- Podávejte s nudlemi, rýží nebo bramborovou kaší.