Domácí jablečné záviny s náplní, která chutná jako jablečný koláč, ve jemném listovém těstě.
Co je to závin
Koláče se připravují tak, že se těsto (obvykle listové) naplní sladkou nebo slanou náplní, okraje se uzavřou a upečou. Takto připravené záviny si pak s sebou můžete vzít i na cesty.
Jak zařídit, aby náplň nevytekla?
Bez ohledu na to, jak dobře okraje zmačkáte, vždy se najde alespoň jeden závin, který z okraje vyteče, a to je normální.
- vejce pomůže udržet suché těsto u sebe
- přimáčkněte těsto po celém okraji, kde se oba pláty spojují
- před pečením dejte koláčky na 20 minut do lednice
Příprava
- Příprava: 15 minut
- Vaření: 30 minut
- Celkem: 45 minut
- Počet porcí: 8 porcí
Ingredience
Závin s jablky:
- listové těsto
- 1 lžíce hladké mouky na poprášení
- 3 středně velká, oloupaná jablka, zbavená jádřinců a nakrájená na kousky
- 1 lžíce másla
- 1/4 šálku hnědého cukru
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 1/8 lžičky soli
- 1 vejce
Na polevu:
- 1/2 hrnku moučkového cukru
- 1-2 lžíce smetany ke šlehání
Postup
- Předehřejte troubu na 200 ˚C.
- Listové těsto vyjměte z mrazáku a rozmrazte podle návodu, zatímco připravujete a chladíte jablečnou náplň.
- Ve středně velkém hrnci rozpusťte na mírném ohni 1 lžíci másla.
- Přidejte na kostičky nakrájená jablka.
- Za občasného míchání vařte do změknutí (5 min).
- Snižte teplotu na minimum a vmíchejte 1/4 hrnku hnědého cukru, 1/2 lžičky skořice a sůl.
- Pokračujte ve vaření 3 minuty, dokud jablka nezměknou a nezkaramelizují.
- Odstavte z ohně a nechte vychladnout.
- První plát rozmrazeného těsta rozválejte válečkem na čtverec.
- Pomocí kráječe na pizzu rozkrojte na 4 stejně velké čtverce.
- Na polovinu každého čtverce dejte vychladlou jablečnou směs.
- Důkladně rozšlehejte 1 vejce a 1 lžíci vody.
- Okraje těsta lehce potřete rozšlehaným vajíčkem (jen tolik, aby se těsto zalepilo).
- Okraje spojte k sobě vidličkou.
- Kroky 4 a 5 opakujte s druhým plátem listového těsta, abyste vytvořili 8 závinů.
- Přeneste je na plech vyložený pečícím papírem a nechte je od sebe vzdálené alespoň 1 cm.
- Do horní části každého koláče vyřízněte 2-3 malé zářezy nožem.
- Potřete vrch vajíčkem a pečte 20-23 minut.
- Smíchejte s moučkovým cukrem a smetanou ke šlehání (do požadované konzistence) a teplé záviny pokapejte polevou.
TIP: Abyste snížili pravděpodobnost, že náplň ze závinů vyteče, nechte je před potřením vaječným krémem a pečením 20 minut v chladničce (tento krok není povinný).