nakladana-cervena-repa-2

Zavařte pečenou červenou řepu ve sladkém a kořeněném octu a připravte si tuto klasickou, výraznou přílohu ke studeným masům a sýrům.

Ingredience

  • 1 kg červené řepy
  • rostlinný olej
  • 4-5 lžiček hrubé krystalické mořské soli

Na nakládací ocet

  • 1 lžíce černého pepře
  • 1 lžíce semínek koriandru
  • 1 lžíce žlutých hořčičných semínek
  • 10 hřebíčků
  • několik kousků muškátového květu
  • špetka sušených chilli vloček (nepovinné)
  • 2 bobkové listy
  • 700 ml bílého vinného octa plus 3½ lžíce
  • 100 g světle hnědého měkkého cukru

Postup

  1. Omyjte a ořízněte červenou řepu, každou potřete 1 lžící rostlinného oleje a pak ji zabalte jednotlivě do fólie. Pečeme na plechu při teplotě 200 ℃ s ventilátorem po dobu 1 hodiny nebo do změknutí. Vychladněte, oloupejte a nakrájejte na klínky.
  2. Pro přípravu nakládacího octa vložte celé koření do středně velkého hrnce. Opékejte je na mírném ohni, dokud nezačnou vonět.
  3. Sušené chilli vločky přidejte jako poslední, protože se mohou snadno zachytit. Přidejte bobkový list, přilijte všechen ocet a cukr, nechte ho rozpustit a přiveďte k varu.
  4. Řepu naplňte do sterilizovaných sklenic. Do každé přidejte 1 lžičku hrubé krystalické mořské soli, zalijte horkým octem a uzavřete. Za 2 týdny, nebo i déle, jsou připraveny ke konzumaci.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang