Kuřecí Stroganoff je vše, co znáte a milujete na hovězím Stroganoffu, až na to, že je z kuřete. Do zlatova opečená kuřecí stehna nebo prsa zalitá omáčkou ze zakysané smetany jsou rychlou večeří, kterou můžete mít na stole za 20 minut.
Ingredience
Kuře
- kuřecí stehna (4-5) bez kůže (nebo prsa)
- 1 lžička česnekového prášku
- sůl a pepř
- 1 lžíce olivového oleje
Zelenina
- 1 velká cibule , nakrájená nadrobno
- 300 g žampionů nakrájených na plátky (ne příliš tenké)
- 40g/3 lžíce másla
- 2 lžíce mouky
- 2 šálky nebo 500 ml hovězího vývaru
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 2/3 šálku (150 g) zakysané smetany (nebo jogurtu)
Servírování
- 250-300 g těstovin nebo vaječných nudlí podle výběru
- nasekaná petrželka nebo pažitka na ozdobu
Postup
- Kuřecí maso posypeme z obou stran česnekovým práškem, solí a pepřem.
- Na velké pánvi na středním ohni rozehřejte olej. Kuře vložíme na pánev hladkou stranou dolů.
- Lehce je přitlačte stěrkou. Smažte 4 minuty dozlatova.
- Otočte a lehce přitlačte stěrkou. Povařte 2 minuty.
- Kuře vyjměte na talíř.
- Snižte teplotu na středně vysokou. Přidejte máslo a nechte ho rozpustit. Poté přidejte cibuli, vařte 1 minutu a přidejte houby.
- Houby smažte, dokud nezezlátnou. Seškrábejte dno pánve, abyste odstranili všechny zlatavé kousky.
- Přidejte mouku a za stálého míchání vařte 1 minutu.
- Za stálého míchání přidejte polovinu vývaru. Po zapracování přidejte zbývající vývar.
- Promíchejte a přidejte zakysanou smetanu a hořčici. Mícháme, dokud se směs nezapojí (nebojte se, že bude vypadat rozděleně, zakysaná smetana se při zahřívání „rozpustí“).
- Přiveďte k varu ,pak snižte teplotu na středně nízkou. Jakmile zhoustne na konzistenci zalévací smetany (3 minuty), podle chuti osolte a opepřete.
- Přidejte zpět kuře (včetně šťávy z talíře). Vařte 1 minutu a poté sundejte ze sporáku.
- Podávejte na těstovinách nebo vaječných nudlích, podle potřeby posypané petrželkou nebo pažitkou.