Lehoučký a nadýchaný koláč připomínající naši bábovku doporučujeme podávat s čerstvým ovocem, případně šlehačkou a čokoládou. Pečte v kulaté formě, která má uprostřed otvor jako forma na bábovku.
Ingredience
- 9 bílků z velkých vajec pokojové teploty
- 1 a 1/2 hrnku cukru
- 1 hrnek mouky
- 1 a 1/4 lžičky vinného kamene
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1/4 lžičky mandlového extraktu
- 1/4 lžičky soli
Postup
- Dvakrát prosejte 1/2 hrnku cukru a mouku a dejte stranou.
- Předehřejte troubu na 175 °C.
- Do bílků přidejte vinný kámen, extrakty a sůl a šlehejte při střední rychlosti, dokud se nevytvoří měkké špičky. Postupně přidávejte zbývající cukr, asi po 2 lžících, a šlehejte na vysoké obrátky, dokud se nevytvoří tuhé špičky.
- Postupně po menších dávkách vmíchejte směs mouky a cukru.
- Opatrně lžící vložte do nevymazané formy. Těsto prořízněte nožem, abyste odstranili vzduchové kapsy. Pečte, dokud lehce nezhnědne a celý povrch se zdá být suchý, 35-40 minut.
- Okamžitě formu obraťte a nechte ji zcela vychladnout, asi 1 hodinu.
- Přejeďte nožem po stranách a uprostřed formy a koláč přendejte na servírovací talíř.