Není nad vlastní čerstvý džem na opečeném italském chlebu.
Příprava
- Příprava: 20 minut
- Vaření: 40 minut
- Přídavný čas: 1 hodina
- Celkem: 2 hodiny
- Počet porcí: 50
Ingredience
- 8 šálků čerstvých meruněk – oloupaných, vypeckovaných a rozdrcených
- ¼ šálku citronové šťávy
- 6 šálků bílého cukru
Postup
- Ve velkém hrnci na mírném ohni smíchejte meruňky a citronovou šťávu, přidejte cukr a pomalu přiveďte k varu, míchejte, dokud se cukr nerozpustí.
- Vařte a míchejte, dokud meruňková směs nezhoustne, asi 25 minut.
- Odstavte z ohně a v případě potřeby srazte z povrchu pěnu.
- Mezitím připravte sklenice, víčka a kroužky tak, že je vyčistíte a sterilizujete v myčce nádobí nebo ve vroucí vodní lázni.
- Víčka nechte ve vroucí vodě, dokud nebudou připravena k uzavření sklenic.
- Horký džem plňte do horkých sterilizovaných sklenic, přičemž nahoře nechte asi 0,5 cm místa.
- Po naplnění sklenic přejeďte nožem nebo tenkou špachtlí po jejich vnitřku, abyste odstranili případné vzduchové bubliny.
- Otřete okraje sklenic vlhkou papírovou utěrkou, abyste odstranili zbytky potravin.
- Zavřete je víčky a našroubujte kroužky.
- Na dno velkého hrnce umístěte stojan a do poloviny jej naplňte vodou.
- Přiveďte ji k varu a pak sklenice opatrně pomocí držáku spusťte do hrnce, přičemž mezi nimi nechte 5 centimetrů mezeru.
- V případě potřeby přilévejte další vroucí vodu, dokud nebude hladina vody alespoň 2,5 cm nad horními okraji sklenic.
- Přiveďte vodu k plnému varu, hrnec zakryjte a zpracovávejte 15 minut.
- Vyjměte sklenice z hrnce a položte je na dřevěnou nebo látkou pokrytou plochu několik centimetrů od sebe, dokud nevychladnou.
- Po vychladnutí stiskněte prstem horní část každého víčka a ujistěte se, že je těsné a že se víčko vůbec nepohybuje nahoru nebo dolů.
- Skladujte v chladném a tmavém prostoru.