Tyto snadné ovocné koláčky připravíte za pouhých 15 minut. Jsou ideální pro elegantní odpolední čaj nebo sladké víkendové pohoštění.
Příprava
- Vaření: 5 až 10 minut
- Celkem: 5 až 10 minut
- Počet porcí: 8
Ingredience
- 350 g hladké mouky plus další na poprášení
- ¼ lžičky soli
- 1 lžička prášku do pečiva
- 85 g másla nakrájeného na kostičky
- 3 lžíce moučkového cukru
- 175 ml mléka
- 1 lžička vanilkového extraktu
- vymačkaná citronová šťáva
- 100 g sultánek
- rozšlehané vejce na polevu
- džem a sraženou smetanu k podávání
Postup
- Troubu předehřejte na 220 °C.
- Mouku vysypte do velké mísy se solí a práškem do pečiva a promíchejte.
- Přidejte máslo a prsty třete, dokud směs nebude vypadat jako jemná drobenka.
- Vmíchejte cukr.
- Mléko dejte do džbánu a ohřívejte v mikrovlnné troubě asi 30 sekund, dokud nebude teplé, ale ne horké.
- Přidejte vanilku a citronovou šťávu a na chvíli odstavte.
- Vložte plech na pečení do trouby.
- Do suché směsi udělejte důlek, pak přidejte tekutinu a sultánky a rychle ji spojte příborovým nožem – zpočátku se bude zdát dost mokrá.
- Na pracovní plochu rozsypte trochu mouky a těsto vyklopte.
- Těsto i ruce si ještě trochu poprašte moukou a pak ho 2-3krát přeložte, aby bylo trochu hladší.
- Vyklopte těsto do kruhu o hloubce asi 4 cm.
- Vezměte si 5cm vykrajovátko (vykrajovátka s hladkým okrajem mají tendenci krájet čistěji a lépe kynou) a namočte ho do mouky.
- Ponořte je do těsta a opakujte, dokud nebudete mít čtyři koláčky.
- Možná budete muset zbytky těsta znovu stlačit do kulatého tvaru, abyste mohli vykrojit další čtyři.
- Vrchní části potřete rozšlehaným vejcem a opatrně je položte na horký plech.
- Pečte 10 minut, dokud nevykynou a na povrchu nezezlátnou.
- Jezte teplé nebo studené v den pečení, bohatě potřené džemem a sraženou smetanou.
- Pokud je mrazíte, zmrazte je až po vychladnutí.
- Rozmrazte je a vložte na několik minut do trouby s nízkou teplotou (asi 160 °C), aby byly čerstvé.