Zkuste si připravit bochník tohoto italského bílého chleba podle tohoto jednoduchého receptu. Získáte charakteristickou křupavou kůrku a měkký vnitřek, který je ideální pro namáčení do olivového oleje.
Příprava
- Příprava: 30 minut
- Vaření: 40 minut
- Celkem: 1 hodina 10 minut
- Počet porcí: 2 bochníky
Ingredience
- na bigu: ¼ lžičky sušeného aktivního droždí, 165 g hladké mouky
- ½ lžičky sušeného droždí
- 35 ml teplého mléka
- 1 lžíce olivového oleje
- 250 g silné bílé chlebové mouky
Postup
- Večer předtím si připravte bigu.
- Rozmíchejte droždí s 50 ml teplé vody, nechte 10 minut stát a poté přidejte dalších 80 ml teplé vody.
- Postupně přidávejte mouku ve stojanovém mixéru na nejnižším stupni.
- Jakmile vznikne mokré těsto, přendejte ho do dobře vymazané mísy, přikryjte a nechte 12 hodin nebo přes noc při pokojové teplotě.
- Ráno smíchejte droždí s mlékem a nechte 10 minut stát.
- Přendejte do volně stojícího mixéru vybaveného hákem na těsto, přidejte 160 ml vody, bigu a olivový olej.
- Poté přidejte mouku a 1 vrchovatou lžičku soli.
- Těsto spojte pomocí háku stojanového mixéru.
- Hněťte 10 minut, dokud nebude hladké a pružné.
- Nebojte se, pokud vypadá velmi mokré, mělo by to být velmi mokré těsto.
- Nalijte ho do dobře vymazané mísy a přikryjte potravinovou fólií.
- Nechte těsto hodinu a půl kynout nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem.
- Po odpočinutí začněte dělat řadu záhybů – zvedněte těsto od okraje, vytáhněte nahoru, přehněte a pak ho uvolněte.
- Otočte mísu o 90 stupňů a proveďte totéž znovu.
- Postup opakujte tak, že mísu otočíte dvakrát, tedy 8krát. Nechte těsto 30 minut odpočinout a poté celý proces přeložení zopakujte ještě jednou.
- Troubu předehřejte na 220 °C.
- Těsto vyklopte na opravdu dobře pomoučněnou plochu a rozkrojte na polovinu.
- Těsto bude vypadat jako těsto a bude se trochu roztékat po povrchu, ale nepanikařte, jen pracujte na dobře pomoučeném povrchu a použijte mouku a škrabku na pečivo, která vám pomůže těsto posunout.
- Z těsta vytvarujte 2 velké čtverce (asi 20 x 20 cm).
- Těsto přeložte z každé strany najednou, jako byste skládali brožuru.
- Překlopte, pak váleček zvedněte a každý položte na samostatný dobře pomoučený list pečicího papíru.
- Rohlík bude velmi měkký, proto si ruce dobře namažte olejem nebo vysypte moukou.
- Nechte ještě 30 minut odpočívat, přikryté pomoučenou utěrkou.
- Nebojte se, že se trochu roztáhne.
- Zatímco těsto odpočívá, rozehřejte v troubě plech.
- Jakmile těsto odpočívá, přendejte každý bochník i s pečicím papírem pod ním na horký plech.
- Pečte 35-40 minut, dokud kůrka nezezlátne a bochníky nebudou při poklepání na dno duté.
- Před krájením a podáváním s olivovým olejem a balzamikovým octem je přendejte na mřížku a nechte hodinu vychladnout.