Tuto aromatickou rýži podávejte s oblíbeným indickým pokrmem.
Ingredience
- 2 šálky dlouhozrnné rýže basmati
- 8 hrnků vody
- 2 lžičky soli
- 2 hřebíčky
- 2 kardamomové lusky
- Jeden kousek celé skořice
- 3 lžíce rostlinného oleje (nebo ghí, pokud máte)
- 1/2 lžičky tmavých hořčičných semínek
- 1/2 lžičky římského kmínu
- 1/4 lžičky chilli vloček
- 1 středně velká cibule, nakrájená nadrobno
- 3 nasekané stroužky česneku
- 1/4 lžičky kurkumy
Postup
- Rýži vložte do sítka a propláchněte ji studenou vodou, dokud voda nepoteče čirá. Rýži namočte na 30 minut do studené vody. Nechte ji okapat.
- Ve velkém hrnci přiveďte k varu 8 šálků vody a sůl. Přidejte rýži a promíchejte. Přidejte hřebíček, kardamom a skořici a vařte 8 až 10 minut.
- Po 8 minutách rýži ochutnejte a vyzkoušejte, zda je hotová podle vaší chuti. Poté ji slijte do cedníku a propláchněte studenou vodou, aby se nerozvařila a vyjměte hřebíček, kardamom a skořici.
- V dostatečně velké pánvi rozehřejte na středním plameni olej. Přidejte hořčičná semínka a římský kmín a chilli vločky.
- Vařte, dokud hořčičná semínka nezačnou praskat, a poté přidejte nakrájenou cibuli. Vařte, dokud cibule nezačne hnědnout, asi 5-7 minut.
- Přidejte česnek a vařte další 2-3 minuty. Přidejte rýži a dobře promíchejte. Rýži posypte kurkumou a dobře promíchejte. Za častého míchání vařte další 3-4 minuty.