Co dělá tento citronový koláč tak dokonalým? Je to citronová náplň. Není příliš sladká, ale ani příliš kyselá, a je tak krémová, že se v ústech přímo rozplývá.
Příprava
- Příprava: 10 minut
- Vaření: 15 minut
- Celkem: 25 minut
- Počet porcí: 12
Ingredience
- 1 sladký koláčový korpus (nebo domácí korpus, případně kupovaný sladký koláčový korpus o průměru 23 cm)
- 1 lžíce citronové kůry
- 125 ml citronové šťávy (z 1 až 2 citronů)
- 150 g bílého cukru
- 170 g nesoleného másla nakrájeného na 1 cm kostky
- 3 celá velká vejce
- 3 žloutky (z velkých vajec)
Postup
- Připravte koláčový korpus (pokud nepoužíváte kupovaný). Před plněním ho nechte zcela vychladnout (aby se nerozmočil).
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Vložte všechny ingredience do středně velkého hrnce a prošlehejte je.
- Vložte hrnec na sporák na nízkou/středně nízkou teplotu.
- Neustále šlehejte, zejména když se máslo rozpouští, aby se nerozdělilo.
- Míchejte tak dlouho, dokud směs nezhoustne natolik, aby se při poklepání na povrch viditelně zhoustla (tj. krátce držela tvar) – asi 5 minut, i když to může trvat déle v závislosti na síle sporáku, udržení tepla v hrnci atd.
- Přecedíme do mísy pomocí jemného sítka.
- Vlijeme do koláčové formy a uhladíme povrch náplně pomocí stěrky nebo podobného nástroje.
- Pečte 5 minut.
- Při dotyku bude krém stále měkký, ale ne tekutý.
- Po vychladnutí více ztuhne, takže se bude dát krájet.
- Před krájením na plátky koláč úplně vychladíme, aby ztuhl a mohl se podávat.
- V případě potřeby ozdobte plátky citronu, jedlými květy, malinami.
- Případně na něj navrstvěte kopečky šlehačky nebo ho posypte moučkovým cukrem.