Nejlepší vánoční perníčky

Z těchto perníčků jsou ty nejroztomilejší sušenky. Na perníčky můžete dát nebarvenou nebo barevnou polevu, případně je ozdobit rozinkami, nebo rybízem.

Příprava

  • Příprava: 20 minut
  • Vaření: 10 minut
  • Přídavný čas: 4 hodiny
  • Celkem: 4 hodiny 30 minut
  • Počet porcí: 24

Ingredience

  • 3 šálky mouky
  • 2 lžičky mletého zázvoru
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 lžička jedlé sody
  • ¼ lžičky mletého muškátového oříšku
  • ¼ lžičky soli
  • ¾ šálku změklého másla
  • ¾ šálku hnědého cukru
  • ½ šálku melasy
  • 1 vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu (McCormick)

Postup

  1. Ve velké míse smíchejte mouku, zázvor, skořici, jedlou sodu, muškátový oříšek a sůl.
  2. Máslo a hnědý cukr šlehejte ve velké míse elektrickým mixérem na střední rychlost, dokud nebude světlé a nadýchané.
  3. Přidejte melasu, vejce a vanilku. Dobře promíchejte.
  4. Postupně vmíchejte směs mouky při nízkých otáčkách, dokud se dobře nepromíchá.
  5. Vymačkejte těsto do silného, plochého kotouče.
  6. Zabalte ho do fólie.
  7. Uložte do chladničky na 4 hodiny nebo přes noc.
  8. Předehřejte troubu na 175 °C.
  9. Těsto rozválejte na lehce pomoučeném povrchu na tloušťku 0,5 cm.
  10. Vykrájejte z něj pomocí 12centimetrového vykrajovátka tvary perníčků.
  11. Perníčky pokládejte na nevymazané plechy ve vzdálenosti 2,5 cm od sebe.
  12. Pečte v předehřáté troubě, dokud okraje sušenek nezapadnou a nezačnou hnědnout, 8 až 10 minut.
  13. Na plechu je nechte 1 až 2 minuty chladnout, poté je vyjměte na drátěné mřížky a nechte zcela vychladnout.
  14. Vychladlé perníčky ozdobte podle potřeby.
  15. Skladujte perníčky ve vzduchotěsné nádobě až 5 dní.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang