Nejlepší cuketové muffiny na světě! Vlhké, sladké, plné strouhané cukety, vlašských ořechů, sušených brusinek a okořeněné vanilkou, skořicí a muškátovým oříškem.
Příprava
- Příprava: 15 minut
- Vaření: 25 minut
- Celkem: 40 minut
- Počet porcí: 12 až 18 muffinů
Poznámka
Ti z vás, kteří raději používají olej než máslo, nechť si poslouží (místo másla použijte 1 šálek rostlinného oleje). Máslová verze však chutná lépe.
V závislosti na tom, zda do těsta zahrnete vlašské ořechy i sušené ovoce, a na vaší formě na pečení můžete mít těsto na více než 12 muffinů (spíše na 18).
Cukety se mohou značně lišit svou vlhkostí. Pokud jsou sklizené na zahradě, je pravděpodobné, že mají hodně vlhkosti. Pokud jsou mimo sezónu z trhu, mohou být suché. Zkuste použít tento trik na suché cukety. Nastrouhejte je, pokropte a přeceďte.
Ingredience
- 2 velká vejce
- 270 g cukru
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 360 g strouhané cukety
- 3/4 hrnku rozpuštěného másla
- 400 g hladké mouky
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička prášku do pečiva
- 2 lžičky skořice
- 1 lžička mletého zázvoru
- 1/2 lžičky muškátového oříšku
- 1/4 lžičky soli
- 1 šálek vlašských ořechů
- 1 šálek rozinek nebo sušených brusinek
Postup
- Předehřejte troubu na 175 °C.
- Každý košíček ve formě na muffiny potřete trochou másla nebo rostlinným olejem ve spreji.
- Ve velké míse rozšlehejte vejce.
- Přimíchejte cukr a vanilkový extrakt.
- Vmíchejte nastrouhanou cuketu a rozpuštěné máslo.
- V samostatné míse smíchejte mouku, jedlou sodu, prášek do pečiva, skořici, mletý zázvor, muškátový oříšek a sůl.
- Tyto suché přísady vmíchejte do cuketové směsi.
- Vmíchejte ořechy, rozinky nebo brusinky, pokud je používáte
- Pomocí lžíce rozdělte těsto rovnoměrně do košíčků a zcela je naplňte až nad povrch.
- Pečte, dokud muffiny nezískají zlatohnědou barvu a po stlačení se jejich horní část neodrazí, 22 až 30 minut.
- Dlouhým párátkem nebo tenkou špejlí vyzkoušejte, zda je střed muffinů hotový.
- Nechte 5 minut vychladnout.
- Vyjměte muffiny z formy a nechte je vychladnout dalších 20 minut.