Připravte si tento klasický recept na hovězí po burgundsku, tentokrát podávané na plátku kvalitního opečeného chleba. Vynaložené úsilí v kuchyni vaši strávníci ocení.
Ingredience
- 1 lžíce olivového oleje
- 250 g na kostičky nakrájené uzené slaniny
- 1,25 kg hovězího krku nakrájeného na 2 cm kostky
- Sůl
- Čerstvě mletý černý pepř
- 500 g mrkve nakrájené šikmo na 2 cm kousky
- 2 cibule nakrájené na plátky
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 125 ml koňaku
- 1 láhev (750ml) dobrého suchého červeného vína, například Cote du Rhone nebo Pinot Noir
- 500 ml hovězího vývaru
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžička čerstvých tymiánových lístků nebo 1/2 lžičky sušeného tymiánu
- 4 lžíce másla pokojové teploty
- 3 lžíce hladké mouky
- 500 g baby cibulek
- 500 g čerstvých žampionů, zbavených stonků, kloboučky nakrájené na silné plátky
- Venkovský nebo kváskový chléb k podávání
- Stroužek česneku
- 5 g nasekané čerstvé petrželky, volitelně
Postup
- Předehřejte troubu na 140 °C. Ve velkém hrnci rozehřejte olivový olej, přidejte slaninu a na mírném ohni ji za občasného míchání 10 minut opékejte, dokud slanina lehce nezhnědne. Vyjměte ji děrovanou lžící na velký talíř.
- Hovězí kostky osušte papírovými utěrkami a poté je posypte solí a pepřem. Hovězí maso po částech v jedné vrstvě opékejte na rozpáleném oleji 3 až 5 minut a otáčejte, aby bylo ze všech stran hnědé.
- Opečené kostky vyjměte na talíř se slaninou a pokračujte v opékání, dokud nebude všechno hovězí maso opečené. Odložte stranou.
- Do tuku na pánvi vhoďte mrkev, cibuli, 1 lžíci soli a 2 lžičky pepře a za občasného míchání vařte 10 až 15 minut, dokud cibule lehce nezhnědne. Přidejte česnek a vařte ještě 1 minutu.
- Přidejte koňak, odstavte a zapalte zápalkou, aby se alkohol spálil.
- Vložte maso a slaninu zpět do hrnce i se šťávou. Přidejte láhev vína a tolik hovězího vývaru, aby bylo maso téměř zakryté. Přidejte rajčatový protlak a tymián.
- Přiveďte k varu, přikryjte hrnec pokličkou a vložte jej do trouby asi na 1 a 1/4 hodiny nebo dokud maso a zelenina nejsou po propíchnutí vidličkou velmi měkké.
- Vidličkou smíchejte 2 lžíce másla a hladkou mouku a vmíchejte je do dušeného masa. Přidejte baby cibulku. Houby osmahněte na 2 lžících másla po dobu 10 minut, dokud lehce nezhnědnou, a poté je přidejte do masa.
- Přiveďte na sporáku k varu, poté snižte teplotu a 15 minut povařte. Podle chuti dochuťte.
- Při podávání opečte chléb v toustovači nebo v troubě. Každý krajíc potřete z 1 strany rozkrojeným stroužkem česneku.
- Na každou porci dejte lžíci dušeného masa na krajíc chleba a posypte petrželkou.