Chcete vajíčka po česku? Může to znít jednoduše, ale dosažení dokonalého hedvábného, tekutého žloutku a pevného bílku vyžaduje trochu know-how. sou skvělá s toasty jako jednoduchá snídaně, tekutý žlutý žloutek pokryje talíř jako přírodní omáčka.
Než začnete
Dokonalá na volská oka mají dvě základní podmínky: skvělá vejce a správnou pánev. Tady se dozvíte, co potřebujete:
- Nejlepší jsou čerstvá vejce. Proč začít s čerstvými? Pokud byla vejce delší dobu v lednici, bílek se při pečení na pánvi rozteče. Na chuť to nemá vliv a můžete ho stěrkou posunout zpět, aby se tvar zakulatil. Bio nebo místní jsou výhodou, pokud je seženete!
- Pro co nejsnazší vaření zvolte nepřilnavou pánev nebo ochucenou litinovou pánev.
Vaření na másle vs. oleji
Měli byste vejce připravovat na másle nebo na oleji? My máme rádi máslo, ale záleží na vás a vašich preferencích. Tady je, co byste měli vědět:
- Máslo: Máslo dodává neodolatelný chuťový nádech.
- Olivový olej: Olivový olej se hodí, ale může mít lehce nahořklou chuť. Je však všeobecně známý jako jeden z nejzdravějších olejů na vaření.
- Neutrální olej: Neutrální olej, jako je řepkový nebo rostlinný, se dobře hodí: lze ho zahřát na vyšší teplotu než olivový olej a nemá hořkou příchuť.
Ingredience
- ½ lžíce másla (nebo oleje)
- 2 čerstvá vejce
Postup
- Ve velké litinové nebo nepřilnavé pánvi rozpusťte ½ lžíce másla na mírném ohni, dokud nezačne pěnit.
- Přidejte vejce a posypte je špetkou kuchyňské soli a několika zrnky černého pepře.
- Vařte 2 až 3 minuty, dokud není bílek pevný, ale žloutek stále tekutý.
- Obraťte a vařte dalších 20 až 30 sekund, aby byl žloutek stále tekutý.
- Ihned podávejte.
Poznámky
Čerstvá vejce jsou pro smažení nejlepší, protože bílky si zachovávají svůj tvar. Bílky starších vajec mají tendenci se roztékat: jednoduše je pomocí špachtle stáhněte zpět ke středu (jen to nebude vypadat tak hezky).
U vajec platí, že čím pomaleji, tím lépe: mohou se snadno rozvařit. Všimněte si, že pokud vaříte druhou várku, možná budete muset snížit teplotu, aby se vejce nerozvařila, protože pánev je již horká.