gratinovane-brambory-2

Na přípravu této lahodné přílohy budete potřebovat asi 70 minut a z uvedených surovin připravíte až 5 porcí.

Ingredience

  • 1 rozetřený stroužek česneku
  • 30 g másla
  • 1 kg brambor
  • 500 ml polotučného mléka
  • 1 lžíce soli
  • Čerstvě mletý černý pepř
  • Špetka muškátového oříšku

Postup

  1. Předehřejte troubu na 180 °C. Zapékací misku o rozměrech 20 x 20 cm vymažte máslem a utřeným česnekem. Zbylý česnek si ponechte.
  2. Oloupejte brambory a nakrájejte je na tenké plátky na mandolíně nebo na kráječi zeleniny (asi 0,25 cm silné plátky).
  3. Ve středně velkém hrnci smíchejte zbylý česnek, máslo, brambory, mléko, sůl, pepř podle chuti a muškátový oříšek. Přiveďte k varu.
  4. Snižte teplotu na středně vysokou a za stálého míchání vařte, dokud směs nezhoustne, asi 5 minut.
  5. Směs přelijte do připravené misky a protřepejte, aby se brambory rovnoměrně rozprostřely.
  6. Brambory pečte za občasného podlévání, dokud lehce nezhnědnou a nevybublají, asi 1 hodinu. Před podáváním vyjměte z trouby a nechte 10 minut vychladnout.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang